Замразените руски активи са във фокуса на европейските политиците, които обсъждат какво ще се случи с тях и какви са възможностите. 

Украинският президент Володимир Зеленски вече призова страните от Европейския съюз да предоставят на страната му повече боеприпаси и да използват замразени руски активи в нейна полза, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Във видеообръщение към лидерите на държавите от ЕС, които се събраха днес на двудневна среща в Брюксел, Зеленски поиска по-конкретно средства за противовъздушна отбрана и артилерийски снаряди.

Той отправи своя призив в момент, когато украинските въоръжени сили изпитват недостиг на боеприпаси, изправени срещу по-добре снабдената руската армия, отбелязва Ройтерс.

"За съжаление, използването на артилерия на бойното поле от нашите войници е унизително за Европа, защото Европа може да осигури повече. И е от решаващо значение да го докаже сега", каза Зеленски.

Русия заплаши Запада и САЩ с твърд отговор, ако бъдат иззети нейни активи (ВИДЕО)

Той призова още лидерите от ЕС замразени руски активи на стойност милиарди евро да бъдат използвани за нуждите на Украйна.

"Несправедливо е", че Европейският съюз продължава да внася "без ограничения" зърнени култури от Русия и Беларус, подчерта украинският президент. Той отбеляза, че докато "украинското зърно се изхвърля по пътищата (от гневни полски фермери)... за съжаление, достъпът на Русия до европейския селскостопански пазар остава неограничен".

Разнопосочните мнения 

Приходите от замразените руски активи в ЕС трябва да бъдат използвани за възстановяване на Украйна, а не за нейното въоръжаване, заяви днес австрийският канцлер, цитиран от ДПА.

В свое изказване пред репортери на днешната среща на върха на ЕС Карл Нехамер каза, че неутралните страни като Австрия се нуждаят от уверения, че ако подкрепят конфискуването на печалбите в помощ за Украйна, парите "няма да бъдат похарчени за оръжия и боеприпаси".

"Първоначално се обсъждаше, че те трябва да бъдат инвестирани във възстановяването на Украйна", каза още Нехамер. "На мен това ми изглежда като разумно предложение", добави той.

Литовският президент Гитанас Науседа заяви, че както приходите, така и самите активи трябва да бъдат използвани за въоръжаване на Украйна. "Приветстваме първото предложение за генерирани приходи от запорирани активи", каза Науседа. "Но разговаряме и за запорираните активи. И аз смятам, че те трябва да допринесат не само за възстановяването на Украйна, но и за отбранителните ѝ нужди", добави той.

Печалбите от замразените руски активи в Европа могат да достигнат 3 млрд. евро

Германският канцлер Олаф Шолц също изрази мнение, че страните от ЕС трябва да решат да използват приходите от замразените руски активи, за да купят оръжия и боеприпаси за Украйна, предаде Ройтерс.

"На първо място те трябва да бъдат използвани за купуване на оръжия и боеприпаси, от които Украйна се нуждае, за да се отбранява", заяви Шолц преди срещата на върха на лидерите от ЕС в Брюксел. Той изрази оптимизъм относно шансовете лидерите да се обединят по темата.

"Сигурен съм, че тук изпращаме много ясен сигнал към Путин. Той грешно е преценил, ако смята, че няма да можем да подкрепяме Украйна колкото дълго е необходимо. И използването на печалбите е малка, но важна част", добави Шолц.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Владимир Арангелов, Николай Станоев/БТА