/ Istock
Швейцария е замразила принадлежащи на руснаци финансови активи на стойност около 7,7 милиарда швейцарски франка (8,81 милиарда щатски долара), съгласно санкциите, целящи да накажат Москва за нейната инвазия в Украйна, заяви днес швейцарското правителство, цитирано от Ройтерс.

Сумата представлява предварителна оценка и е малко по-висока от миналата година, когато швейцарското правителство каза, че е блокирало 7,5 милиарда франка, след като неутралната страна въведе санкциите на ЕС.

Фон дер Лайен: Замразените руски активи ще помогнат за възстановяването на Украйна

Държавният секретариат за икономически дела – агенцията, която надзирава санкциите – каза, че днешната предварителна оценка за стойността на активите не е окончателна и подлежи на промяна. Агенцията каза, че ѝ е трудно да даде по-точна оценка, тъй като към списъка на санкционираните лица постоянно се добавят или премахват нови хора и съдебни дела замразяват или разблокират активи.

По-точна оценка се очаква към края на второто тримесечие на 2024 г., когато швейцарските банки докладват на правителството, отбелязва Ройтерс.
Владимир Арангелов/БТА