/ БТА
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че през следващите седмици ще бъде внесено предложение Европейският съюз да използва замразените руски активи в подкрепа на Украйна, предаде АФП.

Европейската комисия ще представи план за това преди лятната ваканция, заяви Фон дер Лайен по време на участие в конференция за възстановяването на Украйна в Лондон.

Тя заяви, че замразените руски активи ще бъдат използвани, "защото извършителят трябва да бъде подведен под отговорност".

Конференцията за възстановяване на Украйна, която се провежда в Лондон в сряда и четвъртък, трябва да положи основите за възстановяване на Украйна от разрушенията на продължаващата руска инвазия.

Фокусът е върху това как компаниите от частния сектор могат да бъдат насърчени да инвестират в Украйна и да помогнат за възстановяването на нейната икономика.

Председателят на Европейската комисия също така заяви, че "не се съмнява", че един ден Украйна ще се присъедини към ЕС.

"Украинците ни казват, че когато си представят своето бъдеще, виждат знамето на Европа да се вее над техните градове. Не се съмнявам, че Украйна ще бъде част от нашия съюз", заяви Фон дер Лайен.

Тя добави, че Киев е ускорил програмата си за реформи с "впечатляваща скорост и решителност".

На същата конференция германският министър на външните работи Аналена Бербок заяви, че възстановяването на Украйна трябва да бъде по-тясно обвързано с процеса на приемане в ЕС.

"Преди всичко обаче в дългосрочен план искаме да помогнем за полагането на основите на една процъфтяваща украинска икономика, годна за бъдещето, чрез процеса на присъединяване към ЕС", каза Баербок. 
БГНЕС