"Решението за какъв ресор ще отговаря следващият български еврокомисар е изцяло на председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен". Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел пред журналисти преди съвместното заседание на парламентарните комисии по отбрана и по външна политика.

От ЕК заявиха днес, че е рано да се каже за какво ще отговаря следващият български еврокомисар. "Трябва да проявим уважение към председателя на ЕК, защото това е нейно решение и тя винаги го съобразява с приоритетите на ЕК и с възможността човекът, който поеме ресора, много бързо да даде следващите стъпки и резултати на очертаните действия. Това е свързано с компетентността и експертизата на кандидата. По време на интервюта излизат на преден план неговите качества и различните области, в които той може да допринесе", коментира външният министър.

"Винаги може да искаме и вярвам, че това е желанието - България да запази ресора, за който аз съм отговаряла четири години", каза още тя и добави, че в него е най-голямата програма за наука и иновации в света.

Мария Габриел: Няма прецедент премиерът да представлява България на срещата на НАТО

Габриел определи кандидатурата на ГЕРБ-СДС Илиана Иванова за еврокомисар като достойна. България може да изведе на преден план експертиза, много европейско виждане и политики, свързани с бъдещето и на България, и на ЕС, добави министърът. Другата кандидатура за български еврокомисар е на Даниел Лорер от „Продължаваме промяната – Демократична България“.

По повод решението на кабинета министър-председателят Николай Денков да ръководи делегацията за Срещата на върха на страните членки на НАТО във Вилнюс, Габриел каза, че то е в съответствие с Конституцията. "По време на срещата ще бъдат взети решения, които пряко се отнасят към правомощията на изпълнителната власт, засягат външната политика на страната, ресорни министерства. Няма прецедент", заяви вицепремиерът.

ЕК: Нямаме официално предложение от България за еврокомисар, научихме имената от новините

"България има редовно правителство, тя е парламентарна република и иска да вземе своята позиция ясно. Вярвам в разума и диалога и че България може да спечели, ако институциите си сътрудничат и България говори на международната сцена в европейски план с единен и силен глас", коментира Мария Габриел.

Габриел и министърът на отбраната Тодор Тагарев са на изслушване в парламентарните комисии по отбрана и по външна политика във връзка с предстоящата среща на върха на НАТО във Вилнюс.

Съвместното заседание на комисиите е закрито.
Николай Трифонов/БТА