Извънредните печалби от замразените руски активи в Европа могат да осигурят 3 милиарда евро годишно за възстановяването на Украйна, обяви премиерът на Белгия, цитиран от Ройтерс.

Сред европейските лидери все още няма политически консенсус как тези средства могат да се ползват за възстановяването на нападната страната, а законността на изземането на тези печалби тепърва трябва да се проучва в цялост, посочва агенцията.

"Работим за метод, базиран върху т. нар. "извънредни печалби". Той ще стъпи на стабилна правна основа и ще можем да ползваме средствата за Украйна", заяви Александър де Кро след срещата на Европейския съвет в Брюксел. "Системата ще бъде разработена добре и по сегашни оценки би могла да носи около 3 милиарда евро годишно".

Украйна отново поиска руски активи за възстановяването си

ЕС замрази над 200 милиарда евро активи на Руската централна банка след началото на инвазията в Украйна. Замразени са и други 30 милиарда евро, принадлежащи на руски олигарси, близки на режима на Путин.

Де Кро изтъкна, че ЕС не може да пипне самите активи без да постави под риск финансовата система като цяло, тъй като те са кръстосано поддържани от централните банки. Голяма част от замразените активи се намират в Белгия.
БТА