санкции Русия
санкции Русия / iStock/Getty Images


Страните от ЕС, начело с Белгия и Люксембург, са замразили активи на стойност 18,9 млрд. евро, принадлежащи на руски олигарси и юридически лица, засегнати от санкциите заради войната в Украйна, съобщиха от Брюксел.

Белгия е начело с блокирани 3,5 млрд. евро, следвана от Люксембург с 2,5 млрд. евро, Италия с 2,3 млрд. евро и Германия с 2,2 млрд. евро, според статистически данни на ЕС, видени от АФП.

Ирландия, Австрия, Франция и Испания са другите членове на блока от 27 държави, които са замразили по над 1 млрд. евро, според данните, декларирани до 25 ноември.

Европейският съюз наложи многократни вълни от безпрецедентни санкции срещу руската икономика, откакто Москва започна пълномащабната си инвазия в Украйна през февруари.

Докато някои държави от ЕС са съобщили за големи суми, които са обект на санкции, други изостават значително.

Малта, държава, която прилага спорна схема за "златен паспорт" за богати инвеститори, включително руснаци, е в дъното на списъка с блокирани 146 558 евро.

Гърция е на предпоследно място с 212 201 евро.

Общо 1241 физически и 118 юридически лица са обект на замразяване на активи и забрана за влизане в Европейския съюз заради ролята им в конфликта в Украйна.

В четвъртък изпълнителният орган на блока изпрати писмо до държавите-членки, за да им напомни, че замразяването на активите на санкционираните физически и юридически лица е задължително, както и предоставянето на данни за тях.

"Въпреки това предоставената информация и честотата на актуализациите остават неравномерни в отделните държави-членки", се казва в писмото. "Това подкопава колективните ни усилия."

В момента Европейският съюз обмисля предложения за начините за използване на замразените руски активи, за да се подпомогне плащането на възстановяването на Украйна.
БГНЕС