Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова заяви по време на редовна пресконференция, че сделката за износ на зърно през Черно море може да бъде спасена само чрез пълното ѝ прилагане и че тя "не е бюфет, от който може да се избира", предаде Ройтерс. Москва твърди, че части от споразумението, предназначени да ѝ позволяват да изнася селскостопански стоки, не се спазват.

Захарова заяви, че усилията на ООН за спазване на сделката, чието подновяване Русия поставя под съмнение, не са достатъчни.

По време на пресконференцията говорителката на руското ведомство коментира и онова, което тя нарича, опити на САЩ и Франция да подкопаят ролята на Русия в посредничеството между Армения и Азербайджан. И Вашингтон, и Париж изразиха готовност да помогнат за разрешаването на ситуацията, отбелязва Ройтерс.

Захарова отправи коментарите си в момент, когато външният министър на Франция е на обиколка именно в района на Южен Кавказ и вчера пристигна в Баку.

Захарова коментира и заплахата от ядрена война, заявявайки, че Москва не възнамерява да тръгне по пътя на ядрената ескалация, но посъветва останалите държави да не подлагат на изпитание търпението ѝ.
Симеон Томов/БТА