Румъния няма да забрани едностранно вноса на зърно от Украйна и ще изчака Европейската комисия да приложи мерки в помощ на земеделците от Централна и Източна Европа, заяви днес румънският земеделски министър Петре Дая, цитиран от агенция Ройтерс.

Румъния и Украйна ще се консултират ежеседмично за очакваните обеми от зърно в опит да се лимитира вноса, каза още Петре Дая след среща в Букурещ с украинския си колега Микола Солски.

ЕС ще компенсира фермери от пет държави, България е сред тях

България временно забранява вноса на зърно от Украйна. Икономическият министър Никола Стоянов посочи, че това е една крайна мярка, но последва Полша, Унгария и Словакия. "Подкрепата ни за Украйна продължава, диалогът с ЕК продължава ежедневно, днес отново ще има среща. Има сериозно разбиране колко важен проблем е това за нас. Земеделието е голяма част от икономиката, 16% от заетите е в селскостопанския сектор. Не можем да позволим българските производители да бъдат засегнати по някакъв начин", коментира Стоянов и също повтори, че транзитът през страната ще продължи.
София Георгиева/БТА