Проблемът рискува да се превърне в бомба със закъснител, отбелязва "Политико"
Словакия се присъедини към Полша и Унгария в забраната за внос на украинско зърно и други храни, гласи заглавие на в. "Гардиън". Европейският съюз и Киев осъждат едностранните забрани, целящи да защитят местните фермери на фона на пренасищане на пазара и спад на цените на зърното. Решението на трите централноевропейски страни беше определено от Европейската комисия като недопустимо.

ЕС очаква трите държави "да дадат някакво обяснение", каза високопоставен европейски служител, след като Полша и Унгария въведоха забрана за внос на украинско зърно, а Словакия се присъедини към тях вчера. България също каза, че обмисля да въведе подобна забрана, посочва британското издание.

След началото на руската инвазия в Украйна миналата година някои украински черноморски пристанища се оказаха блокирани и украинското зърно, което е значително по-евтино от произведеното в ЕС, се оказа в Централна Европа главно заради проблеми с логистиката.

Настъпилото в резултат на това пренасищане на пазара и срив на цените силно засегна местните фермери и се превърна в политически проблем, в частност за управляващата в Полша националистическа партия "Право и справедливост" (ПиС), която ще разчита на подкрепата на гласовете на земеделците за предстоящите тази година оспорвани избори. Варшава обаче е един от най-ревностните поддръжници на Украйна.

Земеделският министър ще се срещне с протестиращи прозводители

Украинският министър на земеделието Микола Солски каза вчера, че най-малко трябва да бъде позволено украинското зърно да минава транзит през Полша - нещо, което Варшава забрани. Министърът направи това изявление в момент, когато във Варшава започнаха спешни преговори между двете страни за решаване на проблема.

По думите на Солски украинската земеделска продукция, изнасяна и транзитирана през Полша съставлява близо 10 процента от общия износ на храни от Украйна, а тази през Унгария съответно - 6 процента. Полша въведе след спешно правителствено заседание в събота забрана за износ на украинско зърно и храни към и през Полша най-малко до началото на юли.

"Никога няма да оставим фермерите без подкрепа", написа в Туитър полският премиер Матеуш Моравецки.

Говорител на Европейската комисия по търговия и земеделие каза, че общата търговска политика попада в изключителната компетенция на ЕС и едностранни действия "не са допустими". "В подобни тежки времена е от ключово значение да се координират и съгласуват всички действия в рамките на ЕС", допълни говорителят.

Украинското правителство заяви, че „винаги е било съпричастно към ситуацията в полския селскостопански сектор и е реагирало незабавно на различни предизвикателства“, но добави: „Едностранните радикални действия няма да ускорят положителното разрешаване на ситуацията“.

Солски каза, че „украинските фермери са в много тежка ситуация" и помоли полската страна да вземе това предвид.

Комисията предложи спешно финансиране на фермерите в централноевропейските държави членки миналия месец, за да компенсира излишъка от украинско зърно, но някои от тях се оплакаха, че това финансиране не е достатъчно и фермерите протестираха остро.

Служител на ЕС каза в понеделник: „Европейската комисия предлага компенсации, но виждаме, че те не отговарят на очакванията на някои държави членки“.
Източноевропейците са порицани от Брюксел заради забраната за внос на украинско зърно, пише в заглавие "Политико". "Едностранните забрани от страна на някои държави няма да решат нищо", каза чешкият министър на селското стопанство Зденек Некула, цитиран от американското издание.

ЕК отхвърля забраните за вноса на украинско зърно от Унгария и Полша

Политици и служители от Европейския съюз порицаха източноевропейските държави Полша, Унгария и Словакия за налагането на забрани за внос на украинска селскостопанска продукция, заклеймявайки ограниченията като незаконни и контрапродуктивни.

Ограниченията насочиха трите държави към курс на сблъсък с Брюксел, като в същото време застрашиха крехката солидарност на ЕС в подкрепа на отпора на Украйна срещу руската инвазия, посочва "Политико".

Проблемът рискува да се превърне в бомба със закъснител, отбелязва изданието.

Икономиката на Украйна силно разчита на износа на зърно, което преди войната беше достатъчно, за да изхрани 400 милиона души. Когато Русия нахлу миналата година и блокира голяма част от глобалния износ на Украйна, ЕС бързо въведе така наречените „писти за солидарност“, премахвайки всички проверки на вноса.

В резултат на това вносът на зърно в съседните страни рязко се увеличи, предизвиквайки гнева на местните фермери, които казват, че не могат да останат конкурентоспособни. Вместо да минава транзит през страните им за останалия свят, зърното остава на местните пазари, твърдят те.

С наближаването на лятната кампания за прибиране на зърното ситуацията може да се изостри още повече. В Полша и в Словакия по-късно тази година предстоят парламентарни избори и гласовете на земеделските стопани ще бъдат от ключово значение.

Полша отхвърля твърденията, че нарушава европейските правила, позовавайки се на националните закони, които позволяват подобни ограничения с цел да се осигури обществената безопасност.

Не само Полша обаче, а всяка от трите страни се опитва да избегне критиките на Еврокомисията, като излага различни аргументи в своя защита.

Словакия, от своя страна, твърди, че е била принудена да действа вчера, след като Полша и Унгария решиха през уикенда да блокират вноса.

„Имаше риск техните маршрути да се пренасочат към нас и да предизвикат още по-голям натиск върху нашия малък вътрешен пазар“, каза словашки представител, добавяйки, че изследвания са показали също прекомерно ниво на пестициди в украинската пшеница.

За разлика от Полша и Унгария, Словакия заяви, че няма да забранява транзита.

За да се справи с проблема ЕС отпусна близо 30 млн. евро на Полша, около 16,8 млн. евро на България и още 10 млн. евро на Румъния, посочва "Политико".
Алесксей Маргоевски/БТА