Инспекциите на кораби, изнасящи зърно от Украйна, са възобновени след прекъсване, по време на което корабният коридор през Черно море бе застрашен от затваряне, съобщи днес руското външно министерство, цитирано от Ройтерс. Информацията е на националната новинарска агенция РИА.

Неспазването на изискванията по сделката от страна на Украйна доведе до вчерашното прекъсване, каза представител на министерството, цитиран от новинарската агенция. Проблемът обаче вече е разрешен, добави той.

Земеделският министър ще се срещне с протестиращи прозводители

Киев заяви вчера, че инициативата с посредничеството на ООН за безопасен износ на украинско зърно през Черно море е в опасност от прекратяване, след като Русия блокира инспекцията на корабите в турски води, припомня Ройтерс.

Преминаването на корабите, пренасящи зърно, зависи както от времето, така и от това, колко добре се спазват изискванията по споразумението, каза директорът на службата за международни организации към руското външно министерство Пьотър Иличов.

Брюксел разкритикува забраните за внос на украинско зърно

Все още не е ясно дали зърнената сделка, която влезе в сила през юли миналата година, ще бъде подновена, тъй като Русия е изразила недоволство от неспазването на друго споразумение, свързано с улесняване на износа на собствената ѝ селскостопанска продукция, както и износа на руски торове, отбелязва Ройтерс.
Десислава Николова/БТА