/ iStock
Броят на новите случаи на заразяване с коронавирус в света през изминалата седмица е надхвърлил 3,4 милиона, което е с 300 хиляди повече спрямо предходния период и, според изчисленията на ТАСС, заболеваемостта се е повишила за първи път от края на май.

Въпреки това, смъртността продължава да намалява. За седем дни 8700 души са починали от COVID-19, което е с 900 души по-малко от миналата седмица и е ново най-ниско ниво от пролетта на 2020 г.

Растеж в Европа

В редица европейски страни заболеваемостта се е повишила рязко. Така във Франция броят на новите инфекции отново надхвърля 50 хиляди на ден, което не се е случвало от края на април. В Германия сега се откриват повече от 80 000 заразени на ден; в сравнение с миналата седмица заболеваемостта там се е увеличила с почти една четвърт. В Италия през последните дни тя се е удвоила, леко увеличение се отбелязва в Обединеното кралство, Белгия, Австрия и др.

Стабилизация в Америка

Въпреки факта, че САЩ са на първо място по заболеваемост от COVID-19 в света за шеста седмица, през последните дни скоростта на разпространение на инфекцията там леко намаля и за първи път от началото на юни са открити по-малко от 100 000 заразени на ден. Общо през последните седем дни там са регистрирани около 568 хиляди нови случая, което е с около 93 хиляди по-малко спрямо предходния подобен период.

В Бразилия за втора седмица заболеваемостта е около 40 000 нови случая на ден, което е на същото ниво като през март. В Мексико, в сравнение с миналата седмица, скоростта на разпространение на инфекцията се е увеличила с един и половина пъти - сега около 9 хиляди жители са диагностицирани с COVID-19 на ден.

Нови огнища се отбелязват и в Колумбия, където заболеваемостта също се е увеличила един и половина пъти за седмица.

Признаци за нова вълна в Близкия изток

Нарастване на заболеваемостта се отбелязва в Азия и Близкия изток. Така в Израел вече се регистрират около 10 хиляди заразени на ден, което е най-високата цифра от началото на април. На този фон генералният директор на Министерството на здравеопазването призна началото на нова вълна от разпространение на COVID-19 в страната.

Степента на разпространение на COVID-19 в Индия се е повишила до февруарските максимуми, като вече се регистрират над 12 000 инфекции дневно.

В Япония за втора седмица се откриват 13-14 хиляди нови инфекции на ден. В началото на месеца бяха над 20 000.

Донякъде се стабилизира и ситуацията в Северна Корея, където през последните дни са регистрирани по-малко от 30 хиляди души с признаци на неразположение (не всички са диагностицирани с COVID-19).

Смъртност

В САЩ смъртните случаи са намалели с 20%. Около 1200 души са починали от COVID-19 в страната през изминалата седмица, но това все още е най-високата цифра в света. На второ място по смъртност е Бразилия, където са регистрирани над 800 смъртни случая през последните седем дни, Русия е на трето място, където броят на починалите от коронавирус за първи път от април 2020 г. е под 500.