/ БГНЕС
Германия няма да прави повторни опити за въвеждане на задължителна ваксинация срещу коронавируса, заяви министърът на здравеопазването Карл Лаутербах, цитиран от Ройтерс.

Всеки, който често е в контакт с други хора и иска да предпази себе си и тях, трябва да помисли за четвърта доза, независимо от възрастта си, посъветва той сънародниците си и посочи, че около 80 процента от германците над 60-годшна възраст нямат четвърта доза.

Здравният министър препоръча хората да продължат да носят маски на закрито. Лаутербах, който е и епидемиолог, каза, че в Германия се наблюдава очаквано увеличение на случаите, което заформя "лятна вълна" на заболяването, допълва Асошиейтед прес. Напоследък смъртните случаи, свързани със ковид, в Германия са между 50 и 130 на ден.

Доминиращият вариант, който циркулира в страната, протича сравнително леко, освен това  много граждани са ваксинирани или са преболедували коронавируса, което означава, че рискът от сериозно заболяване е нисък. "Няма място за паника", каза здравният министър. Той отбеляза, че правителството е предприело действия за снабдяване с ваксини, които ще предпазват от основните варианти на COVID-19.
БТА