/ Thinkstock/Getty Images
Последната анкета на Евробарометър показва, че за 94% от европейските граждани защитата на климата е приоритет, 91% смятат, че изменението на климата е "сериозен проблем".

Европейската комисия трябва да представи утре законопроект за климата, известен като "Закон за климата".

Резултатите от проучването на общественото мнение в ЕС показват, че гражданите призовават европейските и националните власти да направят повече за опазване на околната среда.

Как Луната влияе на климата на Земята (ВИДЕО)

Климатичните промени са най-важният аспект на околната среда за 53% от анкетираните, а 46% казват, че това е замърсяването.

Около 80% от гражданите на ЕС смятат, че отговорността е предимно на големи компании и индустрии, които не правят достатъчно за предотвратяване на климатичните промени, докато 67% са на мнение, че гражданите не са достатъчно активни в тази област. Според 33% трябва да променим начина, по който консумираме, за да защитим по този начин околната среда, а 31% смятат, че трябва да променим начина, по който произвеждаме и търгуваме.

Над три четвърти от анкетираните казаха, че екологичните проблеми имат пряко влияние върху живота и здравето им, докато 89% са загрижени за ефекта на пластмасата върху околната среда.

Излагането на замърсен въздух може да наруши развитието на детския мозък

Що се отнася до мерките, които гражданите очакват от националните и европейските власти, 72% смятат, че техните правителства не правят достатъчно за околната среда и климата, а 68% смятат, че ЕС не прави достатъчно.

Точно 67% от гражданите очакват мерки за облекчаване на рециклирането на пластмасата, а същият брой иска намаляване на пластмасовите опаковки. Около 88% смятат, че облеклото, което се произвежда, трябва да бъде по-трайно, а 74% от гражданите искат да насърчават повече износване на вече използвани дрехи, а не да купуват нови. 77% искат дрехите да бъдат изработени от рециклирани материали.
БГНЕС