Нискобюджетната авиокомпания Wizz Air обяви, че спира всички полети до Украйна, след като Русия атакува съседната държава, предаде Ройтерс.

НА ЖИВО: Русия започна военна операция в Украйна

"Поради събитията в Украйна и затварянето на въздушното пространство на страната, авиокомпанията със съжаление информира своите клиенти, че временно спира всичките си полети до тази страна", посочи авиокомпанията. 

Националният превозвач на Турция Turkish Airlines също отмени всички полети до Украйна, след като страната затвори въздушното си пространство за граждански полети, съобщи Анадолската агенция, цитирана от БГНЕС.

В ранните часове на четвъртък в няколко украински провинции, включително в столицата Киев, бяха регистрирани експлозии, след като руският президент Владимир Путин обяви специална военна операция в района на Донбас.

В изявление в четвъртък сутринта руското министерство на отбраната обяви, че използва "високоточни оръжия", за да извади от строя системите за противовъздушна отбрана, военните летища и военновъздушните сили в Украйна.

Турските авиолинии са изпълнявали полети до шест точки в Украйна - Харков, Херсон, Киев, Лвов, Одеса, Запорожие

Припомняме, че в редица украински градове горят инфраструктурни съоръжения, включително летището в Чугуево, летищата в Херсон и Ивано-Франковск, предаде UNN. Според очевидци в Херсон летището в града гори. Потребители на Telegram - канали съобщават, че в покрайнините на Харков гори военното летище Чугуев.

Тази сутрин е атакувано и гори и летището в Ивано-Франковск. В град Нежин (Черниговска област) беше обстрелван командно-контролният пункт на SES. В резултат на обстрела са ранени трима спасители.

Руската армия навлиза с танкове в Украйна през Крим (ВИДЕО)

Системата за противовъздушна отбрана на Украйна е унищожила руски самолет, съобщи UA News, като се позова на военните власти. Малко след това украинската армия съобщи, че пет руски самолета и един руски хеликоптер са свалени в Луганска област, предаде Ройтерс.

Русия обаче отрече тези твърдения. От министерството на отбраната съобщиха, че са успели да заглушат противовъздушната отбрана на Украйна и инфраструктурата на авиационните бази са изведени от експлоатация.
БТАБГНЕС