Външно не знае за забрана на правителствени служители да влизат в САЩ заради корупция
Външно не знае за забрана на правителствени служители да влизат в САЩ заради корупция / снимка: БГНЕС

Бивши и настоящи правителствени служители от Румъния и България са получили забрана за пътуване в САЩ заради корупция. Това е заявил зам. помощник държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Хойт Ий на изслушване в американския Конгрес, посветено на проблемите на отношенията на САЩ с Унгария. Хойт Ий направи това изявление в подкомисия на Камарата на представителите по европейски и евроазиатски въпроси, обсъждала рисковете в бъдещите отношения между САЩ и Унгария, твърди румънският в. "Ромъния либера", цитиран от БГНЕС.

Българското министерство на външните работи няма информация за забрана на български правителствени служители да влизат в САЩ заради корупция, каза пред БТА говорителят на ведомството Бетина Жотева. Нямаме информация за подобно нещо, каза Жотева и уточни, че от министерството ще се запознаят с точното изказване пред Конгреса.

Изслушването на Хойт Ий се състояло в контекста на влошаването на тези отношения, предизвикано от авторитарния уклон на правителството на Виктор Орбан и от решението на Държавния департамент да забрани достъп до американска територия на шестима унгарски официални представители, сред които най-известното име е на ръководителката на унгарската данъчна служба Илдико Вида, пояснява в. "Ромъния либера".

На изслушването Хойт Ий бил запитан дали САЩ не прилагат различен стандарт към Унгария в сравнение с Румъния и България. Отговорът на Ий бил, че не може да става дума за различни стандарти при положение, че съществуват "бивши и настоящи румънски и български правителствени служители, които са получили забрана за пътуване в САЩ заради корупция". Хойт Ий заявил, че не може да съобщи имената на лицата, на които е наложена забрана, а само техния брой, съобщи Медиафакс.

За България се знае, че през 2010 г. САЩ са отнели визата на бившия вътрешен министър Румен Петков.

Посолството на САЩ в Букурещ потвърди, че редица румънски официални представители, обвинени в корупция, имат забрана за влизане в САЩ. От мисията обаче не пожелаха да разкрият имената на визираните лица. Реагира и румънското Министерство на външните работи, което посочи, че не е било информирано във връзка със забрана върху румънски граждани да влизат в САЩ.

"Ромъния либера" посочва, че до момента се знаеше само за един случай на забрана - за бившия премиер социалдемократ Адриан Нъстасе, който бе осъден за корупция. За други обаче правителствени служител не е било съобщавано подобно нещо.

Агенция Медиафакс допълва, че според законите на САЩ досиетата по издаване на визи са конфиденциални. Румънското МВнР посочва, че отказите за издаване на визи за влизане в САЩ се съобщават само на визираните лица. Премиерът Виктор Понта каза, че не разполага с информация, според която правителствени служители имат забрана за влизане в САЩ заради проблеми с корупция или защото принадлежат към разузнавателни служби.

Що се отнася до Унгария, то след изявлението на Хойт Ий там бил обявен списък с "до десет души" със забрана за влизане в САЩ.