Войната по пътищата допринася за недостига на кръв в България
Войната по пътищата допринася за недостига на кръв в България / netinfo
Увеличаването на пътнотранспортните произшествия в България влошава положението с недостига на кръв в кръвните банки за нуждите на кръвопреливане в българските болници, пише агенция Франс прес в репортаж от София.

Недостигът на кръв за кръвопреливане и без това е смятан за хроничен проблем в България, посочва АФП. Няколко български болници бяха принудени да отложат планираните операции, за да има кръв за спешните случаи, добавя агенцията.

Андрей Андреев, управител на центъра по трансфузиология, заявява пред агенция Франс прес: "Ние се сблъскваме със сериозен недостиг на кръв поради редовното спадане на броя на дарителите през лятото, а към този фактор се прибавя и увеличаването на пътните инциденти". Според него няколко български болници са били принудени да отложат спешни хирургически интервенции поради недостатъчни запаси от кръв, която да бъде преливана в случаи на нужда, а и поради недостиг на легла в интензивните отделения. "Трудно осигуряваме спешна помощ, да не говорим за плановите операции. Човек, ранен при пътна катастрофа, се нуждае от три пъти повече кръв за преливане, отколкото нормално опериран пациент", подчертава още Андреев.

В репортажа се припомня, че от началото на годината до август в България е имало 5200 пътнотранспортни произшествия с 674 убити и 6472 ранени.