Протестиращи в Казахстан убиха през последните два дни 8 служители на полицията и националната гвардия, щурмуваха и подпалиха правителствени сгради, разгневени от увеличението на цените на горивата. Тази сутрин силите за сигурност започнаха акция на площада пред кметството в икономическата столица Алмати. Кореспондент на ТАСС съобщи за интензивна престрелка между военни и въоръжени хора.

Русия и съюзниците й от Организацията на договора за колективна сигурност ще изпратят сили за опазване на мира в Казахстан. Това обяви във Facebook арменският премиер Никол Пашинян, цитиран от Ройтерс.

По думите му решението за разполагането на миротворци за ограничен период от време е в отговор на призива на казахстанския президент Касъм-Жомарт Токаев и "с оглед на заплахата за националната сигурност и суверенитета на Република Казахстан, предизвикана включително от външна намеса".

Казахстан обяви извънредно положение на цялата си територия, протестите ескалираха

По-рано Токаев помоли за помощ ОДКС - военен съюз на Русия, Беларус, Армения, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан. Той не каза колко военни ще бъдат изпратени и кога ще пристигнат те.

Казахстанските въоръжени сили бяха извикани да възстановят реда и да сложат край на бунтовете, каза Токаев. По думите му "терористични банди" се бият с паравоенните в град Алмати, предаде ДПА.

Той съобщи, че летището в най-големия град в страната, което бе окупирано от протестиращи, отново е под контрола на правителството.

Сблъсъци между полиция и протестиращи в Алмати

САЩ осъдиха насилието и вандалските прояви в Казахстан.

Държавният департамент призова протестиращите и властите в централноазиатската страна да бъдат сдържани, предаде Ройтерс.

Дипломатическото ведомство нарече Казахстан "ценен партньор" и призова всички казахстанци да уважават институциите, да спазват човешките права и медийните свободи.
 
БТА