Венецуелските власти са контактували с ФАРК по искане на Богота
Венецуелските власти са контактували с ФАРК по искане на Богота / cнимкa: БГНЕС

Венецуелските власти са влезли в контакт с партизаните от въоръжени революционни сили на Колумбия (ФАРК) по искане на колумбийското правителство, заяви венецуелският министър на външните работи Николас Мадуро.

"Всички контакти на нашето правителство с колумбийските бунтовници бяха по искане на колумбийското правителство и така ще бъде и в бъдеще, каза Мадуро в интервю за обществената телевизия VTV. Това е първата реакция на венецуелското правителство след като в събота колумбийската армия обяви смъртта на 80-годишния Мануел Маруланда (историческия водач на ФАРК).

Колумбийският президент Алваро Урибе съобщи след това публично, че лидерите на ФАРК са готови да оставят оръжието и да освободят заложниците. На 31 август 2007г. президентът на Венецуела получи мандат от колумбийското правителство да преговаря за хуманитарна размяна на 500 партизани от затвора срещу 45 заложници, сред които трима американци и Ингрид Бетанкур. Колумбия сложи край на мисията му през ноември. Колумбийското правителство обяви тогава, че в компютъра на убития Раул Рейес, който бе считан за втори в йерархията на ФАРК, са намерени данни за връзки между бунтовниците и правителствата на Венецуела и Еквадор.