Четирима венецуелски войници, охраняващи границата с Колумбия, дезертираха днес, а армията влезе в сблъсък с хора, настояващи да бъде допусната хуманитарна помощ в обхванатата от криза Венецуела, предадоха ДПА и АП.
 
Венецуелският опозиционен лидер Хуан Гуайдо казва, че стотици хиляди хора в страната спешно се нуждаят от храна и лекарства, а президентът Николас Мадуро твърди, че хуманитарната операция е американски заговор за свалянето му от власт.

Венецуела затваря частично границата с Колумбия

Трима от дезертиралите войници прекосиха моста "Симон Боливар", който свързва Венецуела с Колумбия, заяви говорител на колумбийските миграционни власти. Съобщава се, че войниците са използвали два танка, за да съборят гранична стена, при което е пострадал поне един човек. После четвърти войник се е предал на друг граничен мост, каза говорителят. Войникът заявил, че мислел отдавна да направи това и че очаквал и други да се присъединят към него.

БГНЕС

На границата войници влязоха в сблъсък с хора, чакащи пристигането на хуманитарната помощ, и използваха срещу тях сълзотворен газ.

ООН призова да се избегне насилието във Венецуела

Във венецуелския град Урена на границата с Колумбия хора хвърляха камъни по войниците, а голяма тълпа протестираше в подкрепа на хуманитарната помощ. Телевизия Си Ен Ен съобщи, че са били чути изстрели, а някои хора са били ранени от гумени куршуми.

Предвижда се колумбийският президент Иван Дуке официално да постави началото на хуманитарните доставки, като предаде помощи на Гуайдо, когото десетки страни признават за временен президент на Венецуела. Събитието трябва да се състои в колумбийския граничен град Кукута, в който са разположени около 600 тона храни, лекарства и санитарни принадлежности, идващи главно от САЩ. Не е ясно как помощта ще бъде доставена, след като Венецуела затвори три гранични моста. Четвърти мост беше блокиран по-рано.

БГНЕС

Гуайдо призовава армията да се обърне против Мадуро и да позволи доставянето на помощта. Опозиционен представител каза, че доброволци възнамеряват да образуват живи вериги, за да пренесат хуманитарната помощ през границата. Ако това не е възможно, помощта може да бъде транспортирана през десетки незаконни гранични пунктове.

Хуан Гуайдо подписа първия си президентски указ

Войниците от Националната гвардия на Венецуела, които избягаха в Колумбия, призоваха военнослужещите от венецуелската армия да се присъединят към тях и да признаят Гуайдо за президент, посочва ТАСС. "Ние признаваме Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела. Другари, дойде време да направите правилния исторически избор", заявиха войниците във видеообръщение, публикувано в Twitter. Те казаха, че са се решили на тази стъпка "заради своите семейства".

Гуайдо приветства избягалите в Колумбия войници и заяви в Туитър, че не ги смята за дезертьори. Той призова хората във Венецуела да организират демонстрации пред казармите в цялата страна и да настояват армията да допусне хуманитарната помощ през границата. Поддръжници на опозицията се събират да протестират на различни места във венецуелската столица Каракас в подкрепа на доставянето на помощта.
БТА