/ БГНЕС
Междувременно автоколона на венецуелската опозиция потегли към границата с Колумбия за хуманитарна помощ
Венецуелският президент Николас Мадуро нареди да бъде затворена границата с Бразилия, съобщи Асошиейтед прес. Това става в момент, когато лидери на опозицията планират да вкарат в страната хуманитарна помощ от съседни държави.
 
Мадуро заяви днес по държавната телевизия, че обмисля и затваряне на границата с Колумбия. Според него Венецуела няма нужда от помощи и заявява, че целта всъщност е да бъде подкопано управлението му и той да бъде свален.

Венецуелската армия остава в състояние на тревога и продължава да е вярна на Мадуро

венецуела хуманитарна помощ
БГНЕС

Междувременно автоколона с привърженици на венецуелската опозиция потегли от Каракас към колумбийската граница, за да получи чуждестранна хуманитарна помощ. В колоната са опозиционният лидер Хуан Гуайдо и около 80 депутати, предаде Ройтерс.
 
На излизане от венецуелската столица покрай магистралата се бяха събрали много хора с венецуелски знамена, които изразяваха подкрепата си за участниците в акцията. На излизане от центъра на Каракас възникна малък проблем - Националната гвардия направи опит да спре камионите и автобусите от колоната, но после ги пропусна, предаде ТАСС.
 
Пред представителите на медиите изказване направи опозиционният депутат Едгар Самбрано, който заяви, че населението на Венецуела ще спечели от пристигането на хуманитарната помощ.

Посланикът на Венецуела: Страната не е в хуманитарна криза

венецуела хуманитарна помощ
БГНЕС

Планирано е колоната да пътува до граничния пункт в района на колумбийски град Кукута. Пътят дотам е около 12 часа.
 
Преди това Гуайдо беше заявил, че опозицията ще направи всичко необходимо за доставяне на хуманитарна помощ във Венецуела на 23 февруари.

В интервю за телевизионния канал Ен Би Си нюз американският държавен секретар Майк Помпейо заяви, че въпреки съпротивата на президента Николас Мадуро САЩ няма да се откажат от намерението си да доставят хуманитарна помощ на Венецуела в края на седмицата, предаде ДПА.
БТА