/ БГНЕС
Венецуелската армия каза, че е в състояние на тревога срещу всякакво нарушение на границата на страната и потвърди лоялността си към президента Николас Мадуро след предупрежденията, отправени от американския президент Доналд Тръмп, предаде Франс прес.
 
"Армията ще остане разгърната и в състояние на тревога покрай границите, за да избегне всякакво нарушение на цялостта на територията", каза венецуелският министър на отбраната Владимир Падрино. Той подчерта, че върховното командване на армията остава подчинено и лоялно на държавния глава.

Възможните сценарии за Венецуела
 
Вчера американският президент Доналд Тръмп заяви, че венецуелските военни командири ще изгубят всичко, ако откажат да се присъединят към опозиционера и самопровъзгласил се президент на Венецуела Хуан Гуайдо, припомнят Франс прес и ТАСС.
 
Около 50 страни по света не признават повече Мадуро за легитимен държавен глава на Венецуела, допълва Ройтерс.

Тръмп: САЩ се стремят към мирен преход във Венецуела, но всички опции остават на масата
 
Днес министърът на отбраната на Венецуела каза, че националната опозиция ще трябва да премине през трупове, за да отстрани Мадуро и да наложи ново правителство, предаде Ройтерс.
 
"Онзи, който се опитва да бъде президент тук във Венецуела, ще трябва да премине през нашите трупове", каза той, визирайки Гуайдо. Министърът каза, че венецуелските военни няма да отговарят на призиви на властите на други страни, допълва ТАСС.

Николас Мадуро определи речта на Тръмп за Венецуела като „почти в нацистки стил“
 
Същевременно Гуайдо призова гражданите на Венецуела да приканят армейските командири да допуснат доставка на хуманитарна помощ в страната, предаде ДПА.

Той призова сънародниците си да адресират писма до армейски командири, в които да не прибягват до обиди и насилие, а до аргументи. Гуйадо визира общо 10 военни командири, отговарящи за районите, които биха изиграли ключова роля при транспортирането на хуманитарната помощ.
 
Колумбия каза, че над 200 тона храна, медикаменти и продукти за хигиената, дарени основно от САЩ, са складирани в база в граничния град Кукута. Помощ също би трябвало да бъде доставена и през Бразилия и Кюрасао. Гуайдо каза, че доставката ще започне в събота, но не е ясно как помощите ще преминат през военните, охраняващи границата.

Посланикът на Венецуела: Страната не е в хуманитарна криза
БТА