Съединените щати се стремят към мирен преход във Венецуела, но всички опции остават на масата, заяви американският президент Доналд Тръмп, цитиран от Ройтерс.

В реч, която произнесе в Маями, в южния щат Флорида, пред аплодиращо го множество, състоящо се предимно от венецуелски и кубински имигранти, Тръмп призова висшите венецуелски военни да приемат амнистията, предложена им от признатия от САЩ за временен президент председател на парламента Хуан Гуайдо. В противен случай ще загубите всичко, като рискувате вашето бъдеще и живота си, предупреди ги той в Международния университет на Флорида на фона на големи знамена на Съединените щати и Венецуела.

Gulliver/Getty Images

Тръмп подчерта, че ако венецуелските военни продължат да подкрепят Мадуро, "няма да намерят сигурно убежище, лесен изход или път за измъкване". "Ще загубите всичко", предупреди той.

Възможните сценарии за Венецуела

Тръмп призова още венецуелската армия да не блокира изпращането на хуманитарна помощ в страната, както и да не вреди на признатия от САЩ за временен президент на страната председател на парламента Хуан Гуайдо и други опозиционни лидери.

Gulliver/Getty Images

По-рано този месец представител на Белия дом каза пред Ройтерс, че Съединените щати комуникират директно с венецуелски военни и ги призовават да изоставят Мадуро. Сътрудници на Тръмп прогнозираха открито нови дезертьорства в редиците на венецуелските въоръжени сили.

Европа и светът остават разделени за ситуацията във Венецуела

Досега обаче малко венецуелски офицери се обърнаха срещу Мадуро, отбелязва Ройтерс. Източник във Вашингтон, близък до венецуелската опозиция, изрази съмнение, че администрацията на Тръмп е направила достатъчно, за да насърчи по-масов бунт в редиците на венецуелската армия. Има подозрения, че много офицери във Венецуела извличат облаги от корупция и наркотрафик.

Gulliver/Getty Images

Президентът на САЩ използва речта си, за да осъди категорично социализма, който според него умира в цялото Западно полукълбо. Тръмп нарече Мадуро "марионетка" на комунистическа Куба.

Венецуела изгони група евродепутати, отишли да се срещнат с Хуан Гуайдо

Ентусиазираната аудитория на събитието, което премина в стила на предизборна кампания, включваше много кубински и венецуелски имигранти. Тръмп иска да увеличи подкрепата си сред гласоподавателите във Флорида от латиноамерикански произход, насочил поглед към кампанията си за преизбиране. Очаква се на президентските избори през 2020 г. южният щат отново да има ключова роля, отбелязва Ройтерс.

Gulliver/Getty Images

Социализмът във Венецуела умира, а "свободата и демокрацията се възраждат", каза Тръмп, цитиран от ТАСС. "Ние сме тук, за да обявим, че настъпва нов ден в Латинска Америка... Във Венецуела и в цялото Западно (полукълбо) умира социализмът и се възраждат свободата, благоденствието и демокрацията", прокламира Тръмп. Той добави, че "венецуелският народ иска свобода и демокрация и Съединените щати са на негова страна".

Gulliver/Getty Images

САЩ "се молят за това народът на Венецуела да се освободи възможно най-бързо", каза преди своя съпруг първата дама Мелания Тръмп, цитирана от ТАСС. Тя увери, че венецуелците са на прага да си върнат свободата.

Гуайдо също се обърна към аудиторията в предварително записано видеообръщение, предаде АП. Той благодари на президента на САЩ и на щата Флорида за подкрепата. "Днес има дебат между демокрацията и диктатурата - между живота и смъртта. Днес тази борба е екзистенциална", каза Гуайдо на испански език.

Gulliver/Getty Images

Малко след като произнесе речта си, Тръмп написа в Туитър: "Призовавам всеки член на режима на Мадуро: Сложете край на този кошмар на бедност, глад и смърт! Дайте свобода на вашия народ! Дайте свобода на вашата страна! Сега е време всички венецуелски патриоти да действат заедно, като единен народ. Нищо не може да е по-добро за бъдещето на Венецуела".
БТА