Великобритания трябва да свърши много работа, преди да започне развода си с ЕС
Великобритания трябва да свърши много работа, преди да започне развода си с ЕС / БГНЕС

Великобритания трябва да свърши още много работа, преди да започне формално процедурата за развод с Европейския съюз, но след като започне, няма да позволи процесът да се проточи. Това заяви британският външен министър Борис Джонсън в интервю за Би Би Си, цитирано от Ройтерс.

Борис Джонсън: Оставаме ангажирана европейска сила и след Брекзит

Миналата седмица Джонсън каза, че Великобритания ще задейства член 50 от Лисабонския договор в началото на следващата година. Съветници на премиерката Тереза Мей също заявиха, че Лондон няма да даде началото на процедурата до края на годината.

Борис Джонсън посочи също в интервюто, че според него Русия е виновна за продължаването на войната в Сирия и че обстрелът на хуманитарния конвой от нейни самолети е военно престъпление.

Британското правителство иска уникално споразумение с ЕС след Брекзита

При атаката срещу колона от 31 камиона в понеделник вечерта бяха убити 20 цивилни, припомня Ройтерс. Според САЩ нападението е било от руски самолети, но Москва отрича.

"Руснаците са виновни за проточването на войната и за това, че тя става все по-отвратителна", каза британският външен министър и добави, че ако те извършват нападения със знанието, че убиват невинни граждани, това е равносилно на военно престъпление.

Източник: БТА