/ БГНЕС
"Великобритания ще отпусне милион лири стерлинги за хуманитарна помощ на пострадалите от конфликта в Нагорни Карабах", съобщи външният министър на Великобритания Доминик Рааб.

ЕС: Ескалацията в конфликта в Нагорни Карабах е недопустима

"Хиляди хора, засегнати от конфликта в Нагорни Карабах, ще получат необходимите лекарства, медицински консумативи, храна и по-безопасен подслон благодарение на новия пакет от помощи, обявен днес от външния министър Доминик Рааб", се казва в изявлението на британското външно министерство пред РИА Новости.

Финансиране от един милион лири е осигурено по искане на Международния комитет на Червения кръст. "Пакетът от финансова помощ, който обявяваме днес, ще осигури необходимите храни, лекарства и медицински грижи на засегнатите от конфликта в Нагорни Карабах.

Продължаваме да призоваваме двете страни да си сътрудничат с Минската група на ОССЕ и да работят чрез преговори за постигане на мирно политическо решение, от което жителите на региона отчаяно се нуждаят”, гласи изявление на британския външен министър.

Отново напрежение в Нагорни Карабах

Вчера външните министри на Армения и Азербайджан, които проведоха шестчасови преговори в Женева не успяха да постигнат споразумение за ново прекратяване на огъня в Нагорни Карабах.

Те се съгласиха на мерки за намаляване на напрежението, включително отказ от нападение и атаки срещу цивилни, съобщиха медиаторите на срещата пред АФП.

Посредниците в преговорите между двете воюващи страни - от Франция, Русия и САЩ - известни като Минската група, заявиха, че са призовали страните да приложат изцяло предварително договореното прекратяване на огъня.
БГНЕС