/ БГНЕС
Нови сражения имаше между въоръжените сили на Азербайджан и на етническите арменци от азербайджанската сепаратистка област Нагорни Карабах - броени часове преди срещата в Женева, на която съпредседателите на Минската група ще обсъдят как да осигурят прекратяване на огъня в анклава и да предотвратят риска от по-голяма война в Южен Кавказ, предаде Ройтерс.

Азербайджанският министър на външните работи Джейхун Байрамов ще се срещне в швейцарския град с представители на САЩ, Русия и Франция. Арменският му колега Зограб Мнацаканян се очаква да се срещне с пратеници на трите страни в понеделник в Москва.

Bloomberg: Нагорни Карабах пред малка война с големи последици (ВИДЕО)

Разговорите бележат началото на координирани усилия на трите сили да спрат боевете, избухнали на 27 септември и засилили безпокойството за сигурността на тръбопроводите, доставящи азербайджански природен газ и петрол за Европа. САЩ, Франция и Русия са съпредседатели на Минската група към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, която посредничи от десетилетия за уреждане на конфликта в Нагорни Карабах.

Часове преди началото на разговорите в Женева Азербайджан обяви, че град Ганджа, дълбоко навътре на негова територия, е бил обстрелван от арменските сили. Един цивилен е бил убит в Геранбойски район. Други азербайджански села и градове също са били обстрелвани от етническите арменски сили. Според азербайджанските власти от началото на ескалацията на насилието на 27 септември са загинали 31 цивилни, а ранените са 154, предаде ТАСС. Ройтерс отбелязва, че Азербайджан не е давал данни за убити и ранени военни.

Евакуираха ранени в Нагорни Карабах френски журналисти

Арменските сепаратисти от Нагорни Карабах казаха, че главният град в анклава Степанакерт е обстрелван и че 30 войници са били убити. С това военните загуби на арменските сепаратисти достигнаха 350 души. От началото на изблика на насилие в Нагорни Карабах са били убити 19 и ранени още много цивилни.

В Степанакерт през цялата нощ сирените са виели на редовни интервали, след което са отеквали силни взривове, обикновено по три или по четири.

Типът на оръжията, използвани от азербайджанските сили, не е известен със сигурност, но сепаратистките власти твърдят, че имало обстрел по градски зони със Смерч - убийствените 300-милиметрови ракети, наследници на прочутите Катюша, отбелязва Франс прес.

В Турция отчитат пасивността на Русия към Нагорни Карабах

Неексплодирали устройства, очевидно от този тип, са видими из града, а цели сгради са изцяло разрушени от обстрела, като на мястото на някои от тях има кратер с размер от десетина метра - признак за мощността на използваните бомби. Дронове прелитат редовно над града, но по-често през деня, като предшественици на обстрел по конкретни цели.
Историческа арменска катедрала е била повредена при обстрела от страна на азербайджанските сили по Нагорни Карабах, предаде още Франс прес.

"Въоръжените сили на Азербайджан са бомбардирали арменската църква "Свети Христос Всеспасител" в град Шуша", обяви Информационният център на арменското правителство във Фейсбук. Към съобщението в социалната мрежа има и снимки, показващи повредения храм.

Вижда се, че ракета е паднала директно върху купола на църквата и го е пробила. Вътрешността на храма също е понесла сериозни щети, посочва ТАСС.
БТА