Армията на Азербайджан изстрелва ракета
Армията на Азербайджан изстрелва ракета / БГНЕС
Прави впечатление, че от самото начало на конфликта в Нагорни Карабах Русия остана на заден план, анализира турският в. Cumhuriyetв в статия, озаглавена „Пасивното отношение на Русия към Карабах“. Анкара е страна в конфликта между Армения и Азербайджан, оказвайки безрезервна подкрепа на азерите.

„Да, руската администрация призова страните да се въздържат от конфликта, но не го направи ултимативно. Думата, долната камара на руския парламент, призова за прекратяване на конфликта, но никой не очаква, че този текст ще убеди нито Азербайджан, нито Армения", изтъква вестникът.

Русия призова Армения и Азербайджан към сдържаност след ескалацията

По-нататък Cumhuriyet подчертава, че Южен Кавказ е от голямо значение за Русия. Първо, регионът е разположен по пътя на страните от Централна Азия и Китай на запад и през него минават важни енергийни линии и търговски пътища.

„Поради тази причина способността на Русия да поддържа контрол тук означава способността да контролира Централна Азия и да увеличава тежестта си в глобалния енергиен сектор (не забравяйте как връзката на Казахстан с тръбопровода Баку-Тбилиси-Джейхан наруши интересите на Русия)“.

Огън с дронове, танкове и оръдия – в Нагорни Карабах е страшно (ВИДЕО+СНИМКИ)​​​​​​​

„Антируските сили, които контролират Южен Кавказ, могат да допринесат за отделянето на Северен Кавказ от Русия“, отбелязва още изданието.

Припомняйки, че Руската федерация не е успяла да попречи на проамерикански настроения Михаил Саакашвили да направи революция през 2003 г. в Грузия и прозападния Никол Пашинян да дойде на власт в Армения през 2018 г., турското издание посочва, че Москва все пак е успяла да предотврати някои други събития - например присъединяването на Грузия към НАТО.

„Но защо Русия не попречи на Азербайджан, въпреки че придава такова значение на този регион, и е във военен съюз с Армения и има военна база в Армения?“, питат от редакцията.

Според турското издание има няколко причини. Първо, сблъсъците не се водят на територията на самата Армения.

Второ, конфликтът в Южен Кавказ означава спиране на всеки енергиен и транспортен проект, който не е в интерес на Русия, и това увеличава влиянието на Москва. Трето, вестникът припомня прозападната ориентация на Пашинян, заобиколен от антируски фигури.