В Нагорни Карабах отново се стреля, Армения и Азербайджан се обвиняват взаимно
В Нагорни Карабах отново се стреля, Армения и Азербайджан се обвиняват взаимно / IStock
Сепаратистките сили в отцепилия се от Азербайджан регион Нагорни Карабах свалиха два азербайджански военни хеликоптера, след като Баку започна бомбардиране на анклава, съобщиха бунтовническите власти, цитирани от БГНЕС.

Днес сутринта Азербайджан започна "активни бомбардировки" по фронтовата линия на Карабах и върху граждански цели, включително в главния град в региона Степанакерт (столицата на непризнатата Нагорно-Карабахска република), заяви президентството на Карабах. Министерството на отбраната на бунтовниците твърди, че войските му са свалили два азербайджански хеликоптера и три безпилотни летателни апарата.

Азербайджан заяви, че е започнал „контранастъпление“ след атаката на сепаратистите.

Министерството на отбраната на Азербайджан заяви, че въоръжените сили са започнали контраатака по цялата фронтова линия в Карабах. Азербайджанското военно ведомство обяви свалянето на хеликоптер от ВВС на страната, но членовете на екипажа са живи.

По-рано днес азербайджанското Министерство на отбраната заяви, че арменските въоръжени сили стрелят по населени места на контактната линия в Карабах, според тези данни има убити цивилни.

Според арменското Министерство на отбраната Карабах "е бил подложен на въздушни и ракетни атаки ...", арменската страна е свалила два хеликоптера и три безпилотни самолета на Азербайджан. Прессекретарят на президента на непризнатата Нагорно-Карабахска република Вахрам Погосян съобщи, че мирните селища в Карабах, включително столицата Степанакерт, са били подложени на артилерийски обстрел и призова населението да се скрие.

"За да потуши бойната активност на въоръжените сили на Армения и да осигури безопасността на цивилното население, командването на азербайджанската армия реши да започне контраатака по целия фронт", заяви азербайджанското Министерство на отбраната.

"Турската  страна подкрепя Баку и осъжда последните действия на Армения в Азербайджан", заяви официалният представител на президента на Турция Ибрахим Калин. "Ние категорично осъждаме нападението на Армения срещу Азербайджан. Армения наруши прекратяването на огъня, като атакува цивилни селища и за пореден път демонстрира, че се противопоставя на мира и стабилността. Международната общност трябва незабавно да спре тези опасни провокации", написа той на страницата си в Туитър. Говорителят на Тайип Ердоган също добави, че Анкара подкрепя Баку "в светлината на тези атаки".

Днес сутринта азербайджанското Министерство на отбраната съобщи, че Армения е започнала интензивен обстрел на позициите на азербайджанската армия. Според Министерството на отбраната има цивилни жертви и ранени.

От своя страна арменският премиер Никол Пашинян заяви, че азербайджанските въоръжени сили са предприели офанзива в посока Нагорни Карабах. Според информацията на арменското външно министерство азербайджанската армия бомбардира населени места, включително столицата на непризнатата република Степанакерт.

Конфликтът в Карабах започна през февруари 1988 г., когато автономният регион Нагорни Карабах обяви отделянето си от азербайджанската ССР.

В хода на въоръжената конфронтация през 1992-1994 г. Азербайджан загуби контрол над Нагорни Карабах и седем съседни региона. От 1992 г. преговори за мирно уреждане на конфликта се водят в рамките на Минската група на ОССЕ, оглавявана от трима съпредседатели - Русия, САЩ и Франция.

Азербайджан настоява за запазване на териториалната му цялост, Армения защитава интересите на непризнатата република, като Нагорни Карабах не е страна в преговорите.