/ iStock/Getty Images
Европейският съюз заяви днес, че ескалацията в конфликта в Нагорни Карабах е недопустима, и призова за мирни преговори, на фона на новите взаимни обвинения между Азербайджан и Армения за артилерийски обстрел в района, предаде Ройтерс.

"ЕС намира за недопустимо, че след три споразумения за примирие, сключени с посредничеството на Русия, Франция и САЩ, боевете във и около Нагорни Карабах продължават", каза говорителят на Европейската комисия за външните работи и политиката по сигурността Петер Стано.

Офисът на обмудсмана за човешки права на Нагорни Карабах заяви, че над дузина снаряди са ударили най-големия град в анклава Степанакерт и двама цивилни са ранени. Азербайджанското министерство на отбраната заяви, че Армения е обстрелвала негови военни части и цивилни жилищни райони по фронтовата линия.

Отново напрежение в Нагорни Карабах

Министерството на отбраната на Нагорни Карабах заяви, че сепаратисткия анклав са убити още 51 души, като военните му загуби стават 1119 души от избухването на боевете на 27 септември.

Азербайджан не обявява военните си загуби. По оценка на Русия двата лагера са загубили общо около 5000 души.

Нагорни Карабах е международно признат като част от Азербайджан, но е населен с етнически арменци, които го контролират. Във войната между 1991 и 1994 г. бяха убити около 30 000 души.
БТА