/ iStock/Getty Images
Великобритания внесе руския патриарх Кирил в санкционния си списък в четвъртък заради неговата „подкрепа и похвали“ за президента Владимир Путин и нашествието на руската армия в Украйна, съобщава AFP.

Съобщението на външното министерство дойде две седмици, след като страните от ЕС извадиха влиятелния 75-годишен духовник от най-новия си списък със санкции, след противопоставяне на Унгария.

Новият списък на Обединеното кралство включва и Мария Лвова-Белова, руският комисар по правата на детето, заради твърдението, че е отговорна за принудителното осиновяване в Русия на около 2000 украински деца.

„Днес ние наказваме спомагателите и извършителите на войната на Путин, които донесоха неописуеми страдания на Украйна, включително принудителното преместване и осиновяване на деца“, заяву британският външен министър Лиз Тръс.

„Няма да се уморим да защитаваме свободата и демокрацията и да поддържаме натиска върху Путин, докато Украйна не успее“, каза още тя в изявление.

Новите санкции включват блокиране на евентуални авоари на санкционираните лица във Великобритания и забрана за влизане на британска територия. На прицел на санкциите са руски военни, обвинени, че са  убивали, изнасилвали и измъчвали цивилни в Буча. На прицел на санкциите е и руският транспортен сектор.