Ванханен скептичен за напредъка на ЕС по въпроса за конституционния договор
Ванханен скептичен за напредъка на ЕС по въпроса за конституционния договор / netinfo

Страните от ЕС надали ще постигнат значителен напредък по въпроса за конституцията на общността на срещата на върха в Брюксел, насрочена за 21 и 22 юни. Това заяви финландският премиер Мати Ванханен, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Ако лидерите на ЕС не успеят под ръководството на Германия да постигнат напредък по въпроса за евроконституцията, занапред ще е крайно сложно да излезем от задънената улица. Подобен провал значително би ограничил дейността на ЕС, заяви Ванханен в интервю за радио "Суоми".

Въпреки проблемите обаче, ЕС не спира да работи и взема решения, отбеляза финландският премиер. Германия има намерение да представи в Брюксел преработен проект за конституция на ЕС. По време на германското председателство откритите въпроси, свързани с конституционния договор, намаляха до няколко точки. Все още обаче има разногласия, по-специално за системата за гласуване. Полша не е съгласна с предвидената в отхвърления проект на конституцията система и настоява за система, която би осигурила на Варшава повече гласове в Евросъюза.