В Турция уволниха близо 1400 души от армията
В Турция уволниха близо 1400 души от армията / БГНЕС, архив

Турция е уволнила 1389 души от въоръжените сили за предполагаеми връзки с намиращия се в САЩ турски ислямски духовник Фехтуллах Гюлен, обвинен като
ръководител на неуспелия военен преврат, съобщи Анадолската агенция, цитирана от Ройтерс.

Не се съобщават подробности. Новината дойде часове след като президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви, че планира промени във въоръжените сили, сред които и закриване на военни академии. Тези стъпки целят военните да преминат твърдо под контрола на правителството, отбелязва Ройтерс.

Ердоган: Гюлен е само пионка, зад гърба му стоят други сили

В интервю за телевизионния канал "Хабер" държавният глава обяви, че занапред всички военни командири и началници ще бъдат подчинени пряко на Министерството на отбраната. Понастоящем висш орган на оперативното ръководство на въоръжените сили е Генералният щаб.

Турция затваря десетки медии

Ердоган каза, че шефът на генералния щаб - най-висшия военен в страната, и националната разузнавателна служба, известна като МИТ, трябва да преминат на пряко президентско подчинение. В момента те са подчинени на премиера. Тази промяна ще изисква конституционна промяна и, следователно, подкрепа от опозиционните партии. Турският президент каза още, че ще бъдат ликвидирани военните академии, като ще бъдат заместени от национален военен университет.

Повече за обявените от Ердоган реформи във въоръжените сили четете тук

Източник: БТА