В Сирия кръвопролитията продължават
В Сирия кръвопролитията продължават / снимка: Reuters

Стотици кюрдски семейства напуснаха ключов квартал на Алепо в Северна Сирия заради сраженията между бунтовници и армията, съобщи неправителствена организация. В същото време сирийският режим и бунтовниците се обвиняват взаимно за смъртта на десетки цивилни, предава АФП.

В град Алепо за трети пореден ден се разгарят опустошителни сблъсъци за района Шейх Масуд. Този квартал е в северната част на вторият по големина сирийски град, разтърсен от сраженията между бунтовниците и армията в продължение вече на девет месеца. Най-малко 43 души бяха убити от петък насам, сред тях 15 цивилни, при обстрел и боеве в сунитската част, където няма кюрди.

Армията се опитва да предотврати на всяка цена опита на бунтовниците да се възползва от тази стратегическа част, тъй като тя се намира на хълм с изглед към Алепо и може да позволи на бунтовниците да извършват нападения срещу районите, контролирани от режима. Междувременно в петък вечерто бунтовници убиха и влачиха по земята имам, който симпатизирал на властта в Сирия, предава БГНЕС.

На други места в страната бяха екзекутирани 11 души, включително осем жени в близост до северната граница с Ливан. Най-малко осем цивилни, включително деца, бяха убити при бомбардировките на град в провинция Дамаск. В южната част на столицата, ракета удари палестинския бежански лагер Ярмук.

От своя страна, официалната агенция САНА обвини "терористите" за убийството на 10 цивилни, предимно жени и деца. Думата "терорист" се използва от режима, за бунтовниците още от началото на въстанието срещу режима на Башар ал Асад преди две години. Според агенция САНА "терористични групи" са запалили и три петролни кладенци в провинция Деир Езор, след спорове между тях за разпределението на откраднат петрол". Според агенцията заради "откраднат петрол" Сирия губи "4670 барела нефт и 52 хиляди кубически метра газ дневно".

Католическият папа Франциск призова в неделя по време на първото си великденско послание за "мир" и "политическо решение" във "възлюбена Сирия". "Колко кръв бе пролята! И колко страдания още трябва да бъдат преживени, преди да бъде намерено политическо решение на кризата?", каза Франциск пред стотиците хиляди вярващи.