/ iStock/Getty Images
Големи военни маневри с участието на 30 000 войници на НАТО и от държави партньори на пакта започнаха днес в Норвегия на фона на кризата между Запада и Русия заради войната в Украйна, предаде Франс прес.

Отдавна запланувано, военното учение „Колд риспонс 2022“ („Студен отговор 2022“) цели да бъде изпробвана способността на Норвегия да получава външни подкрепления в случай на агресия от трета страна, съгласно член 5 от Северноатлантическия договор, който задължава членовете да се притекат на помощ на нападната държава от пакта.

Това е отбранително учение, а не военна операция с настъпателна цел, посочи началникът на норвежкото оперативно командване генерал Ингве Одло, който ръководи учението.

Организирани на всеки две години, тези морски, въздушни, сухопътни и десантни маневри се провеждат върху големи райони от норвежката територия, включително над Арктическия полярен кръг, като спазват отстояние от няколкостотин километра от руско-норвежката граница.

Русия отклони предложението да изпрати наблюдатели.

В „Колд риспонс 2022“ участват също Швеция и Финландия, които не са членове на НАТО, но се сближават с пакта през последните години. Руското нашествие в Украйна възобнови дебата за възможно тяхно присъединяване.

С участието на 200 самолета и около 50 кораба, ученията, които ще продължат до 1 април, започнаха с морски операции и с прехвърлянето на брега на част от силите за бързо реагиране  на НАТО, осъществени тази година под ръководството на Франция.
БТА