/ iStock/Getty Images
Хуанита Кастро, една от по-малките сестри на кубинските лидери Фидел и Раул, на които се противопоставяше, почина на 90-годишна възраст в Маями.

Новината съобщи Мария Антониета Колинс, мексиканска журналистка, която бе близка до семейството.

"Хуанита Кастро, една изключителна жена и неуморен борец за каузата на Куба, която толкова много обичаше, почина", написа в Инстаграм авторката на мемоарите на покойната, която от десетилетия живее в изгнание в Маями (Флорида).

Хуанита Кастро напуска Куба през 1964 г., след като скъсва с братята си Фидел - който почина в Хавана през 2016 г. - и Раул заради разногласия относно посоката, в която върви революцията от 1959 г. срещу кубинския диктатор Фулхенсио Батиста.

В мемоарите си, публикувани през 2009 г. и озаглавени "Фидел и Раул, моите братя, тайната история", тя разкри, че първоначално е подкрепяла революцията на Кастро, след което е загубила всички илюзии след екзекуциите на противници, наредени от по-големия ѝ брат, и плъзгането на острова към комунизма. Хуанита призна, че е помагала и защитавала хора, преследвани от правителството, в дома си в Хавана.

Според собствените ѝ разкази тя е сътрудничила на ЦРУ от 1961 до 1964 г., непосредствено преди да замине за Съединените щати, под псевдонима "Дона". В изгнание в Маями тя публично осъждаше политиката на своите братя в Куба. В Маями тя притежаваше аптека където работи до пенсионирането си в края на 2006 г.

Според Univisión Хуанита Кастро е починала от естествена смърт в болница в Маями. "Нейната сестра Ема и голямото ѝ семейство молят да бъде уважено личното им пространство в този мъчителен момент. Няма да има интервюта и според нейното желание погребението ѝ ще бъде частно", съобщи още Мария Антониета Колинс.
БГНЕС