Изглед към Истанбул
Изглед към Истанбул / ThinkStock/Getty Images
Първата линия на метрото, в която влакчетата са без машинисти, бе пусната в турския мегаполис Истанбул. Линията с автономни мотриси е с дължина 10 километра, съобщи Анадолската агенция. На церемонията по пускането на линията присъстваха президентът на страната Реджеп Ердоган и премиерът Бинали Йълдъръм.

Преди година във Франция: Във Франция потегли първият градски лифт (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
Тестваха минибуси без шофьор по улиците на Париж (СНИМКИ)

Влакчетата без машинист ще се движат по маршрута Ускюдар-Умранийе, по който има девет метростанции. Към юни 2018 г. трасето ще бъде удължено до 20 километра с допълнителни осем метростанции. По него всекидневно ще могат да се превозват около 700 000 пътници.

Камион без шофьор достави бира (СНИМКИ)

Президентът Реджеп Ердоган, който е бил кмет на Истанбул от 1994 до 1998 година, подчерта, че се цели превръщането на мегаполиса в град, свободен от коли и с развита система на обществен транспорт.

В Китай изпробваха автобуса на бъдещето (СНИМКИ/ВИДЕО)

„С въвеждането на новата линия общата продължителност на метрото в Истанбул се увеличи до 160 километра. Към 2019 година цифрата ще нарасне до 355 километра. Доближаваме поставената цел: да превърнем Истанбул свободен от автомобилите и с развита система на обществения транспорт", подчерта той.
БГНЕС