Управляващата коалиция на Латвия с голямо мнозинство в новия парламент
Управляващата коалиция на Латвия с голямо мнозинство в новия парламент / Reuters

Десноцентристката латвийска управляваща коалиция, която води политика на драконовски мерки за бюджетни съкращения и икономии, извоюва голямо мнозинство в новия парламент на Латвия, предаде Франс прес, като цитира информации на латвийски телевизии, позоваващи се на частичните резултати от вчерашния парламентарен вот.

Коалицията, водена от блока Единство на премиера Валдис Домбровскис и включваща още две партии, получава засега 64 места в 100-местния парламент, сочат частичните резултати.

Проруската партия Център на хармонията, представляваща 27 процента от населението печели 27 места в парламента.

Досега управляващата коалиция на Домбровскис имаше в парламента 47 места. Допитванията до общественото мнение преди изборите предвиждаха тя да спечели до 60 парламентарни места.

Центърът на хармонията пък досега имаше 18 места в парламента.

Избирателната активност на вчерашния вот е била от 62,62 процента, което е малко повече в сравнение с активността отпреди четири години, когато имаше парламентарни избори, пише БТА.

Изборите бяха важен тест за премиера, който пое премиерския пост през март 2009 г. и се зае да прилага план за икономии, за да помогне на страната да излезе от икономическата криза.

Латвия, страна членка на ЕС и с население от 2,2 милиона души, преди икономическата криза отчиташе двуцифрен икономически растеж. По време на кризата икономиката на страната се сви с 25 процента, което беше най-драстичният спад в света по данни на Международния валутен фонд. Безработицата се утрои в периода на кризата и достигна 20 процента.