Украйна замеси руски агенти в окървавяването на Майдана през февруари
Украйна замеси руски агенти в окървавяването на Майдана през февруари / снимка: БГНЕС

Украйна обвини както сваления президент Виктор Янукович, така и руски агенти по сигурността за февруарските безредици в Киев, при които загинаха почти 90 души.

Изпълняващият длъжността вътрешния министър Арсен Аваков заяви, че Янукович е издал "престъпна заповед" за огън срещу проевропейските демонстранти, а агенти от Федералната служба за сигурност на Русия (ФСС) са му помогнали да планира и извърши смъртоносните действия, пише БГНЕС, като се позовава на АФП.

"Янукович е издал престъпна заповед... за стрелба по протестиращите в периода 18-20 февруари. Агенти на ФСС да взели участие както в планирането, така и в изпълнението на т.нар. антитерористична операция", каза Аваков.

Трите месеца на антиправителствените протести ескалираха в два дни на убийства в Киев. Това доведе до свалянето на Янукович и неговото проруско правителство на 22 февруари. Почти 20 души, основно демонстранти, загинаха от огнестрелни рани след сблъсъците в централната част на Киев в нощта на 18 срещу 19 февруари. На 20 февруари бяха убити повече от 60 души. Много от убитите са загинали от изстрели със снайпер.

Руските служби отрекоха да са участвали в безредиците в Киев. "Нека тези обвинения да останат на съвестта на украинските служби за сигурност", заяви говорителят на ФСС пред агенция РИА Новости.