Украйна съобщи, че на фона на ожесточени сражения през последната седмица силите ѝ са постигнали известен напредък на фронта в южната и източната част на страната и са си върнали контрола над територия с площ 37,4 квадратни километра, предаде Ройтерс.

Украинските сили напредват по бахмутското направление, заяви украинската заместник-министърка на отбраната Ханна Маляр и добави, че руските сили атакуват в направленията Лиман, Авдеевка и Мариинка в Донецка област. "Сега там се водят ожесточени сражения", каза Маляр в своя публикация в "Телеграм".

През последната седмица Украйна си е възвърнала контрола над територия с площ 9 квадранти километра на фронта в източната част на страната, а на юг са отвоювани 28,4 квадратни километра, добави Маляр.

Този уикенд Русия каза, че силите ѝ са отблъснали украински атаки в района на селища около Бахмут и в някои зони в южната част на Донецка област, основно в района на град Угледар. Москва съобщи и за успехи в сдържането на украински войски в североизточната част на страната.
Ройтерс отбелязва, че не е успяла да потвърди данните за обстановката на фронта чрез независими източници.
Владимир Арангелов/БТА