Разрушаването на язовирната стена в Нова Каховка няма да засегне плановете на Киев за контраофанзива, заяви украинският президент Володимир Зеленски, предаде Франс прес.

"Експлозията на язовирната стена няма да засегне способността на Украйна да освободи своите собствени територии", увери Зеленски в Телеграм след заседание на генералния щаб. "Състоянието на подготовката на войските е максимално", допълни той.

Германия планира да изпрати членове, оборудване и консумативи от своята организация за гражданска защита в Украйна, за да помогне за справянето с кризисната ситуация след взривяването на стената на язовира “Нова Каховка” и наводнението, което това предизвика, предаде ДПА.

Германия ще подкрепи Украйна за справяне с това бедствие в разгара на войната на агресия, водена от руския президент Владимир Путин, заяви германската министърка на вътрешните работи Нанси Фезер.

ЕС: Русия трябва да бъде подведена под отговорност за разрушаването на „Нова Каховка"

Сред оборудването, подготвяно от Федералната агенция за техническа помощ (THW/ФАТП), която е правителствена агенция, са филтри за вода и генератори за електричество, които са спешно необходими в засегнатия район.

"ФАТП вече работи на пълни обороти, за да подготви доставките на германска помощ за засегнатия регион", каза министърката. 

"Ние ще изпратим нашите хуманитарни доставки в най-кратки срокове", допълни тя.

Украйна обвинява Русия, че е взривила стената на язовира “Нова Каховка”, което е причинило големи наводнения. Москва твърди, че украинските войски са обстрелвали съоръжението, което е в ръцете на руските окупатори. Германия обвинява за това Кремъл.

"Унищожаването на гражданска инфраструктура, лишаването на хората от поминък, унищожаването на земя и природа - всичко това отново показва невъобразима бруталност", добави Фезер.
Пламен Йотински/БТА