Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви днес, че Русия трябва да бъде подведена под отговорност за частичното разрушаване на язовир „Нова Каховка" в Украйна, наричайки това „военно престъпление", предаде Франс прес.

„Шокиран съм от безпрецедентната атака срещу язовир „Нова Каховка“, написа в Туитър Шарл Мишел. „Унищожаването на гражданска инфраструктура представлява военно престъпление и ние ще подведем под отговорност Русия и нейните проксита“, добави той.

„Мислите ми са с всички семейства в Украйна, засегнати от това бедствие“, каза Мишел и добави, че ще предложи помощ за наводнените райони на следващата среща на върха на лидерите на 27-те страни членки на Европейския съюз, планирана за края на месеца в Брюксел.

Британският министър на външните работи, Общността на нациите и развитието Джеймс Клевърли днес заяви, че е твърде рано да се даде значима оценка на подробностите около разрушаването на язовир в Южна Украйна, но по думите му това е станало само заради нахлуването на Русия в Украйна, предаде Ройтерс.

ВЕЦ "Каховка" е бил "напълно унищожен" от взрив в машинното отделение и не може да бъде възстановена, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на украинската държавна хидроенергийна компания.

Украинският премиер Денис Шмигал каза, че 80 селища са застрашени от наводнение след атаката срещу язовирната стена на станцията. По думите му нападението е дело на руските сили.

Украинското военно разузнаване също обвини Москва. "Окупаторите взривиха стената на язовир "Каховка" в пристъп на паника. Това е терористичен акт и военно престъпление", написа разузнавателната служба в "Телеграм". 

Киев: Руски войски взривиха Каховската ВЕЦ, има риск за Запорожката АЕЦ (ВИДЕО)

"Всичко това е резултат от последователните удари по ВЕЦ "Каховка". Факт е, че украинските войски нанасят тези удари в продължение на дълъг период от време. Имаше един ден, в който около 80 хаймарса полетяха срещу ВЕЦ "Каховка". И сега, очевидно, електроцентралата не е издържала на нощните атаки", заяви Владимир Леонтиев, ръководител назначената от Русия администрация на град Нова Каховка, цитиран от ТАСС.

Той допълни че обитателите на около 300 жилища на брега на Днепър са били евакуирани и че електричеството в Нова Каховка е спряно от съображения за сигурност.

Местните власти съобщиха, че нивото на водата в Нова Каховка се е увеличило с повече от 10 метра и в момента тече евакуация на жителите на няколко села в района. Според ТАСС половината от язовирната стена вече е срутена и съоръжението продължава да се разпада. 

Назначеният от руските власти ръководител на администрацията на Крим Сергей Аксьонов каза, че "няма опасност от наводнения". Той посочи, че водните резервоари на полуострова са пълни на 80% и "питейната вода е повече от достатъчно".

 
Николай Велев, Алексей Маргоевски, Светослав Танчев/БТА