Руското министерство на отбраната обвини Украйна в "терористична атака", като заяви, че е прихванало 8 украински дрона, насочени към Москва, съобщи АФП.

"Тази сутрин киевският режим извърши терористична атака с безпилотни апарати по цели в град Москва. При нападението са използвани осем дрона. Всички вражески дронове бяха свалени", заяви министерството в социалните мрежи.

"Тази сутрин жителите на някои райони на Московска област може да са чули звук от взривове - това беше нашата противовъздушна отбрана. При приближаването си към Москва бяха свалени няколко дрона", написа Воробьов.

Той призова жителите на областта да запазят спокойствие. "Всички спешни служби работят. Ще предоставим информация", подчерта той.

Преди това кметът на руската столица Сергей Собянин съобщи, че няколко сгради в Москва са били повредени при нападение с дронове тази сутрин. "Рано тази сутрин при атака с безпилотни летателни апарати бяха причинени незначителни материални щети на няколко здания. Всички спешни служби в града са на местопроизшествията", се казва в съобщението, което беше разпространено в официалния Телеграм канал на кмета.

Собянин уточни, че от съображения за сигурност са евакуирани живущите в няколко входа на две от пострадалите при нападението сгради. "Веднага щом приключат работа специалните служби жителите ще могат да се приберат по домовете си", написа той.
Засега не е ясно кой е изпратил дроновете.

Транспортните власти в руската столица съобщиха, че е спряно движението на превозни средства по част от улица "Удалцов", и приканват да се използват обходни маршрути.

По данни на РИА Новости се евакуират част от жителите на сграда на московската улица "Профсоюзна", намираща се в южната част на града.
В няколко руски Телеграм канала беше съобщено, че тази сутрин са били свалени между четири и десет дрона.

Тези данни не могат да бъдат проверени чрез независим източник.

Русия е поразила военна цел в Хмелницка област

От своя страна Украйна съобщи, че е свалила 29 от 31 безпилотни летателни апарата, главно над Киев и Киевска област, при последната руска атака - третата срещу столицата в рамките на 24 часа.

"Между 23:30 ч. и 4:30 ч. руските окупационни войски атакуваха Украйна" с 31 безпилотни летателни апарата Шахед-136/131, от които 29 бяха свалени, почти всички в близост до столицата и в киевското небе", съобщиха украинските военновъздушни сили в социалните мрежи.

Ройтерс отбелязва, че това е една от най-големите атаки с дронове на Украйна срещу Москва, и припомня, че само преди седмици нападение с безпилотни самолети беше извършено и срещу самия Кремъл, като тогава Русия отново обвини Киев за него.

 
БГНЕС, Владимир Сахатчиев/БТА