Украинското контранастъпление срещу руските войски се развива постепенно, заяви днес председателят на Съвета на началник-щабовете на САЩ Марк Мили, цитиран от Франс прес.

Развитието на тази контраофанзива е "постепенно и това е преднамерено", каза най-висшият американски военен пред журналисти в края на среща на съюзниците на Украйна в американската база Рамщайн в Германия с цел координиране на военната помощ за Киев.

Той обаче предупреди, че "все още е твърде рано" за ясна оценка на ситуацията на терен.

Мили обаче подчерта, че Украйна използва модерните западни оръжия със съкрушителни резултати, отбелязва Ройтерс. Само с доставената от САЩ ракетни системи са били поразени над 400 цели, заяви той на срещата на министрите на отбраната в Рамщайн.

Американският министър на отбраната Лойд Остин заяви на срещата, че президентът Джо Байдън е одобрил продажбата на пакет от оръжия на стойност 675 милиона долара на Украйна.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че Украйна и нейните поддръжници са изправени пред тежка зима през следващите месеци, но призова обществеността в западните страни да запази вяра в усилията им, съобщи Асошиейтед прес.

Войната е в критична точка, като Русия губи част от контролираните от нея територии, а офанзивата ѝ в Донбас е в застой, подчерта той.

"Виждаме, че украинците успяха да отвърнат на удара, да отвърнат на удара и да си върнат част от територията", добави Столтенберг.

По-рано Украйна искаше оръжие и боеприпаси, но сега се нуждае от зимно оборудване. На днешната среща германският министър на отбраната Кристине Ламбрехт каза, че нейната страна ще достави оборудване за производство на електричество, палатки и други материали. Необходимо е обаче повече.

"Идва зима, а зимата ще бъде тежка на бойното поле в Украйна. Знаем, че размерът на украинската армия сега е приблизително три пъти по-голям от това, което беше миналата зима", посочи Столтенберг. Той добави, че НАТО работи с отбранителната индустрия, за да проучи начини за увеличаване на производството на оръжия, за да отговори по-добре на нуждите на Украйна и да попълни арсеналите на съюзниците, които предоставят всички видове оръжия и отбранителни системи.

Генералният секретар на НАТО се обърна и към обществеността в САЩ, Канада и Европа, страдаща от високите цени на енергията, инфлацията и опасенията относно доставките на храна, като ги призова да запазят вярата си.

Цената за прекратяване на подкрепата сега би била твърде висока за плащане, предупреди Столтенберг. "Ако президентът Путин победи в Украйна, тогава светът ще стане по-опасен. Тогава той ще види, че е възнаграден, че може да постигне успех по този начин, като използва брутална военна сила, като нахлуе в съсед, като грубо нарушава международното право и напада невинни цивилни", подчерта бившият норвежки премиер.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви от Киев, че контраофанзивата на украинската армия отбелязва "ясен и реален напредък на терен, особено в района около Херсон, но също така има интересни развития в източната част на Донбас".

"Горди сме, че нашата подкрепа и подкрепата на толкова други страни допринасят за това да позволят на украинците да направят това, което правят - да работят за освобождаването на териториите, които Русия завзе в рамките на тази агресия", каза Блинкън. "В крайна сметка фундаменталната разлика е в това, че това е отечеството на украинците, а не на руснаците", подчерта той. 
БТА