Украинските сили в североизточната Харковска област си възвърнаха част от завзетите от Русия територии в района, след като украинската контраофанзива в Южна Украйна отклони някои от руските военни ресурси в района на Харков, се посочва в разпространен вчера доклад, цитиран от Асошиейтед прес.

Украинските сили в района на Харков "вероятно използват предислокацията на руските сили" към райони близо до окупирания град Херсон на юг, за да осъществят контраофанзива в областта, съобщи базираният във Вашингтон мозъчен тръст Институт за изследване на войната в своя доклад. Украинската армия вероятно е използвала "тактическа изненада", за да осъществи пробив и да напредне вчера с най-малко 20 километра навътре в контролираната от Русия територия в района на Харков, възвръщайки си територии с площ близо 400 квадратни километра, се посочва в доклада.

Виталий Ганчев, назначеният от Москва кмет на град Куприанск в окупираната от Русия част от Харковска област, каза днес, че властите са започнали да евакуират жени и деца от града и съседните райони заради непрестанните украински обстрели.

В ежедневното си видеопослание вчера украинският президент Володимир Зеленски съобщи също за успехи в Харковска област, но не даде повече подробности за техния мащаб. "Тази седмица имаме добри новини от Харковска област. Вероятно вече сте видели новините за действията на защитниците на Украйна и смятам, че всеки гражданин се гордее с нашите воини", каза Зеленски.
БТА