/ iStock/Getty Images
Премиерът призова за по-строги рестрикции
Украйна регистрира рекорден брой от 289 починали от коронавирус за последните 24 часа, което подтикна премиера Денис Шмигал да призове местните власти да наложат по-строги рестрикции за овладяване на разпространението на короновируса, предаде Ройтерс.

Миналия месец украинското правителство продължи локдауна до края на април, но позволи на местните власти в областите с по-малко случаи на коронавирус да облекчат някои ограничения.

Украйна регистрира ваксината на Pfizer, имунизацията стартира в сряда

Здравният министър Максим Степанов съобщи, че вчера в болници са били приети рекорден брой пациенти с коронавирус - 4887 души, почти 15 процента повече отколкото предишния максимум от 4250, регистриран на 11 март.

Броят на хоспитализациите не надвишаваше 2000 по време на пика на пандемията в страната в края на 2020 г. Степанов съобщи, че за последните 24 часа в Украйна са били регистрирани 11 833 нови случая на коронавирус, с което общият брой на заразените с коронавирус от началото на пандемията достигна 1 489 023, а на починалите от заразата 28 986 души.

"Ситуацията с коронавируса е разочароваща, има много хоспитализации и тежки случаи. Нови варианти се разпространяват бързо и водят до по-тежки последствия", каза премиерът Денис Шмигал по време правителствено съвещание.

"Местните власти имат право да затягат рестрикциите и затова ги призовавам да не чакат инструкции, а да вземат необходимите решения. Ако видите ръст в броя на заболелите, на хоспитализираните - въвеждайте допълнителни ограничения", допълни премиерът.

Властите на най-големия град в Западна Украйна - Лвов ще въведат строг локдаун от 19 март, като затворят кафенетата, ресторантите, всички магазини, без тези за хранителни стоки, и наложат забрана за провеждане на обществени събития.
БТА