/ ThinkStock/Getty Images
Виктор Медведчук - известен съюзник на Кремъл в Украйна, официално беше поставен под подозрение в държавна измяна и опит за кражба на национални ресурси в анексирания от Русия Крим, предаде Ройтерс, като се позова на украински медии, които цитираха прокуратурата.

Този ход е част от разрастващи се сурови мерки срещу Медведчук, започнали през февруари. Опозиционният депутат и бизнесмен беше подложен на санкции по-рано през годината заедно с близки до него хора, а три телевизионни канала, притежавани от негов съюзник, бяха свалени от ефир.

Държавният секретар на САЩ призова Русия да спре „агресивните“ действия към Украйна

Генералният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова каза, че е подписала "докладите за подозрение срещу двама депутати от украинския парламент - М. и К."

Според Интерфакс-Украйна и други медии инициалите се отнасят за Медведчук и Тарас Козак - собственик на три телевизионни канала, подложени на санкции през февруари.

Преговорите за ново примирие в Източна Украйна се провалиха

Партията на Медведчук каза, че разследването срещу него за държавна измяна и обискирането на дома му представляват прояви на "отмъщение и репресивни мерки" от страна на правителството.

"Подобни действия на властите са открита и цинична политическа репресивна мярка срещу опозиционния политик", заяви "Опозиционна платформа - За живота" на своя уебсайт.

Русия провежда военноморско учение, украинската армия е в бойна готовност (ВИДЕО)

Кремъл остро критикува суровите мерки срещу Медведчук, който отрича да е извършил нещо нередно и определя действията срещу себе си и свои сътрудници като незаконни и целящи да отклонят вниманието от грешките в политиката на украинското правителство.

Медведчук е украински гражданин, но има близки връзки с руския президент Владимир Путин, за когото казва, че е кръстник на дъщеря му.
БТА