Два от най-престижните голф клуба на Тръмп бяха отрязани за домакинство на най-големите турнири
Два от най-престижните голф клуба на Тръмп бяха отрязани за домакинство на най-големите турнири / Gulliver/Getty Images
Голфът обедини сили с някои от големите звезди на баскетбола, водени от ЛеБрон Джеймс, в кръстоносния поход на спорта срещу настоящия президент на САЩ Доналд Тръмп, пише „Ел Паис“.

Двете най-мощни организации в голфа, които чертаят неговите стандарти и развитие - Асоциацията на професионалните голфъри на Америка (PGA) и Кралският голф клуб в Сейнт Андрюс (R&A), в Шотландия, засегнаха гордостта на магната.



PGA обяви в понеделник, че притежаваният от Организацията на Тръмп „Trump National Golf Bedminster“ в Ню Джърси няма да приеме един от най-престижните 4 турнира на организацията през 2022 г. (другите са Augusta Masters, British Open и US Open) през 2022 г.



Приблизително по същото време от Сейнт Ендрюс R&A потвърдиха, че British Open няма да се провежда на територията на шотландския Turnberry, също на Тръмп. До второ нареждане.
 

Два от най-престижните голф клуба на Тръмп бяха отрязани за домакинство на най-големите турнири
Gulliver/Getty Images

Тръмп придоби Търнбъри през 2014 г., но така и няма скоро да приеме British Open там (снимка Gulliver/Getty Images|

Два удара, които много по-силно раняват гордостта на магната, отколкото непрекъснатите вербални атаки от ЛеБрон Джеймс и други фигури от НБА. Първо, защото тези решения засягат пряко неговия бизнес. И второ, но не и по значение - защото голфът е любимият му спорт.

И ако Тръмп реагира подхвърлянията на ЛеБрон с намек за предполагаемо ниския рейтинг на баскетболната аудитория, то затвъшването на вратата от страна на PGA и R&A се преглъща много по-лошо, защото бъркат в джоба му.

В голфа в САЩ се въртят милиарди долари за телевизионни права и отмяната на един от големите турнири за сезона на негово собствено игрище не е конфликт, който може да бъде разрешен чрез туит (което също се превърна в проблем след блокирането на профила му).

„Взехме това решение, за да гарантираме, че PGA Америка и нейните професионалисти могат да продължат да водят и развиват нашия спорт за десетилетия напред. Турнирът, игран в този клуб, би навредил на марката PGA Америка и би застрашила целите ни в голфа“, обясни президентът на Асоциацията Джим Ричърсън след заседанието на Съвета на директорите на PGA.

Сет Уо, генерален директор на PGA, по-късно потвърди, че тази драстична мярка е взета заради събитията, разиграли се при щурма на Капитолия от привърженици на Тръмп на 6 януари

„След случилото се знаехме, че не можем да продължим да играем турнира в Бедминстър. Щетите биха могли да бъдат непоправими. Единственото нещо, което можехме да направим, беше да се махнем оттам”, увери той.

Организацията на Тръмп реагира с ярост: „Изключително сме разочаровани от това прекратяване на договора, което не е посочено в споразумението. Те нямат право да го прекратят. Организацията е инвестирала милиони долари, за да подготви терена за турнира“.

Фигурата на Тръмп също взриви историческите връзки между голф клуб като Turnberry в Шотландия и митичен турнир като British Open.

Два от най-престижните голф клуба на Тръмп бяха отрязани за домакинство на най-големите турнири
Gulliver/Getty Images

Тръмп бе посрещан с почести и гайди в Търнбъри. Досега (снимка Gulliver/Getty Images)

„Няма да се върнем там, докато не сме сигурни, че фокусът ще е върху шампионата, върху играчите и самия терен, но не вярваме, че това ще се случи при сегашните обстоятелства“, обяви главният изпълнителен директор на Royal & Ancient Мартин Слъмбърс.

Търнбъри, придобит от Тръмп през 2014 г., е домакин на British 4 пъти, за последно през 2009 г., но връзката му с милиардера го извади от ротацията да бъде домакин на един от най-емблематичните турнири в световния голф.

Организацията Тръмп притежава 17 голф игрища: 12 в САЩ, две в Дубай, две в Шотландия и едно в Ирландия. На едно от тях

В един от тях, Trump National Doral Miami, президентът планираше да приеме през 2020 г. Лидерите от Г-7 за поредната им среща, но бурната реакция, вкл. И от страна на политици от Републиканската партия, го накара да се откаже.

Според портала Thegolfnewsnet.com, откакто Тръмп пристигна в Белия дом, на 20 януари 2017 г., до 30 декември миналата година, президентът е играл или посещавал голф игрища 308 пъти.

Хобито му е не само спортът, който той играе най-много (няма много доказателства, че практикува друг спорт). Но и в което инвестира големи суми в придобиването на терени, някои от тях световно известни и престижни, като тези за турнирите на PGA Championship и British Open.

Докато не се оказа, че голфът също му е обърнал гръб.

Превод и редакция: DarikNews