Джо Байдън ще стане 46-тият президент на Съединените щати, прогнозира CNN след победата му в родния му щат Пенсилвания, която му дава нужните поне 270 електорални гласа за крайния успех в изборите.
По изчисленията на CNN Байдън вече има 273 гласа с 20-те от Пенсилвания. Освен CNN, и други големи американски медии обявиха Байдън за победител – Fox news, ABC News, CBS News, агенция AP, тв каналът NBC.


“За мен е чест, че ме избрахте да водя нашата велика страна“, бе първата реакция на Джо Байдън в профила му в Туитър. „Работата, която ни предстои, е тежка, но аз ще ви обещая това: ще бъда Президент на всички Американци – независимо дали сте гласували за мен или не. Аз ще опазя доверието, която ми поверихте“.

 

 


 
От екипа на Тръмп пък съобщиха, че президентът се е запътил да поиграе голф в свой клуб, информира РИА „Новости“.Тръмп се закани, че в понеделник ще започне да отстоява в съда своята позиция за резултатите от гласуването на президентските избори, информира Ройтерс. "Тези избори далеч не са приключили", каза милиардерът.

По-рано той обяви в профила си в Туитър, че е спечелил с голяма разлика изборите срещу конкурента си от демократическата партия Джо Байдън.

„Аз спечелих тези избори убедително“, се казва в съобщението на Тръмп, което Туитър почти веднага маркира в червено с уточнение, че към момента няма официално съобщение кой е победител.

Тръмп остава действащ президент до 20 януари 2021 г., както предвижда Конституцията на САЩ.
 

Към момента преди преброяването на 100% от гласовете в 6 щата – Невада, Пенсилвания, Северна Каролина, Джорджия, Аризона и Аляска, в т.. нар. народен вот (общият брой на получените гласове в цялата страна) Тръмп е получил 70 588 275 гласа, а Байдън – 74 838 997, според „Фокс нюз“.

Ето какво бе положението с преброяването във въпросните щати в 18 ч. българско време (11 ч. В Ню Йорк, 8 ч. В Лос Анджелис) според Fox news:

АРИЗОНА (11 електорски гласа)
Байдън има 0,64% повече от Тръмп при обработени 90% от бюлетините;

ДЖОРДЖИЯ (16 гласа)
Байдън е с преднина от 0,15% пред Тръмп при преброени 99% от бюлетините;

НЕВАДА (6)
Байдън с преднина от 1,82% пред Тръмп при 87% обработени бюлетини;

СЕВЕРНА КАРОЛИНА (15)
Тръмп води с 1,42% пред Байдън при 99% обработени бюлетини;

ПЕНСИЛВАНИЯ (20)
Байдън е с 0,51% аванс пред Тръмп при 99% обработени бюлетини;

АЛЯСКА (3)
Тръмп има 29,91% преднина пред Байдън при 50% обработени бюлетини.