/ / iStock/Getty Images
Атина е сред малкото градове в света и единствен в Европа, който има назначен служител, отговарящ за действия при горещини
Заради рекордно високите температури това лято, гръцки учени започнаха да дискутират необходимостта от определяне на наименования и категории на горещите вълни по подобие на бурите, за да може да се улесни подготовката за овладяване на горските пожари, съобщи електронното издание на британския в."Обзървър".

Превантивната мярка ще даде възможност на политиците и населението в засегнатите райони да се подготвят по-добре за бедствията, описвани от експерти като "тихи убийци".

Бурята Хенри връхлетя бреговете на американския щат Роуд Айлънд (ВИДЕО/СНИМКИ)

Гърция преживя две изключително горещи вълни от юни тази година, като и двете бяха необичайно продължителни и интензивни - втората продължи почти три седмици.

Новото покачване на температурите миналата седмица постави Атина отново в положението на жертва на крайградски пожари в северозападните райони на гръцката столица.

Горски пожар пламна в Кипър

Д-р Костас Лагувардос, директор по изследванията в Националната обсерватория на Атина, каза пред "Обзървър", че очевидно изключителните горещини се подценяват.

"Това много горещо лято ни даде картина за бъдещия климат в период 20-30 години, когато вероятно ще имаме дълги периоди с много високи температури", каза той.

"Това са екстремни прояви сега, но може да се превърнат в норма. За разлика от други прояви на времето, горещините няма как да се видят", каза той.

Четвърти ден бушува голям пожар близо до Атина

Той казва, че е от изключително значение и властите, и населението да са запознати с опасностите. "Убедени сме, че хората ще бъдат по-добре подготвени за предстоящите събития във времето, когато те получат наименования", добави той.

Специалистът подчерта, че горещите вълни са причина за много смъртни случаи. "Те не вдигат шум, може да не се виждат, но са "тихи убийци", каза Лагувардос.

Атина е сред малкото градове в света и единствен в Европа, който има назначен служител, отговарящ за действия при горещини.

По-малко от месец след като пое поста, Елени Миривили, преподавател и бивша зам.-кметица подкрепи инициативата за наименования и категории на горещите вълни.

"Идеята е горещите вълни да станат по-видими чрез назоваването и категоризирането им по сила и това може да е повратна точка", каза тя. "Това ще помогне на хората да разберат, че се задава заплаха, а управляващите ще предприемат действия за защита" на населението, добави Миривили.
БТА