Стотици гръцки и полски пожарникари се борят да потушат голям пожар, бушуващ в борова гора близо до село Вилия, на 60 км северозападно от Атина, съобщава АП.

Пожарът вече е изпепелил хиляди декари гора, а в няколко съседни села в района са дадени заповеди за евакуация. Ситуацията се очаква да се усложни от прогнозата за силен вятър по-късно.

Българка е задържана за предизвикване на пожари в Гърция

Гръцката служба за гражданска защита съобщи, че в борбата срещу пламъците са включени 427 пожарникари, включително 143 полски пожарникари, както и 149 автомобила. В гасенето участват и пет противопожарни самолета и пет хеликоптера, както и подразделения и техника на гръцката армия.

Пожарът край Вилия е последният от стотици пожари, които избухнаха през този месец в Гърция вследствие на безпрецедентната гореща вълна, смятана за най-силната от три десетилетия.

Пожарите на север от Атина не стихват (ВИДЕО)

Пожарите изправиха възможностите на страната до предел, като накараха гръцкото правителство да поиска международна помощ, включително посредством системата за бързо реагиране на Европейския съюз. Своя помощ в борбата с пожарите са изпратили 24 страни от Европа и Близкия Изток, като помощта включваше самолети, хеликоптери, автомобили и стотици пожарникари.

Причините за пожарите не са установени официално, но над десет души са били арестувани по подозрения в умишлени палежи, съобщава АП.
 
БТА