Стотици пожарникари, подкрепени от техника, се борят с голям горски пожар, бушуващ втори ден в района на Вилия, северозападно от Атина, който наложи евакуацията на дом за възрастни и няколко села, предаде Асошиейтед прес.

Пожарът в района на Вилия е избухнал в гъста гора в понеделник, малко след като нов пожар се появи и на югоизток от гръцката столица, в района на Кератея. Това са най-тежките към момента от десетки горски пожари, които в понеделник бушуваха в цялата страна, съобщиха гръцките власти, цитирани от АП.

Овладяха пожара в района на Нимфеа в Гърция

Противопожарните служби съобщиха, че 330 пожарникари със 115 автомобила се борят с огъня във Вилия, като въздушната подкрепа е осигурена от пет водоспускащи самолета и шест хеликоптера. Сред пожарникарите има екип от 143 полски пожарникари, изпратени в страната като част от европейската и близкоизточната помощ за страната. В същото време екип от 40 австрийски пожарникари се бори с два големи пожара на полуостров Пелопонес.
 


Пожарникарите полагат усилия за ограничаване на големите пожари в националния парк в северните покрайнини на Атина и на остров Евбея (Евия), който избухна в началото на август.

Стотици горски пожари обхванаха цяла Гърция този месец, подхранвани от най-дългата и най-тежка гореща вълна в страната от десетилетия. Силната жега и горските пожари поразиха и други средиземноморски страни през последните седмици, като в Алжир при пожари са загинали най-малко 75 души, а в Турция 16.

Италия също съобщи за няколко смъртни случая, свързани с пожари.

Продължителната суша и жегите подхраниха горски пожари това лято в западната част на САЩ и в Якутия, Североизточна Русия.
 
В понеделник е избухнал пожар в община Лавреотики, югоизточно от Атина, който е  заплашил националния парк към нос Сунио и е приближил Кератея и Синтерина. В резултат на действията на пожарната огънят е бил ограничен, но поради силните ветрове продължава да има опасност от разпалване, съобщиха от Министерството на външните работи.
 
Продължават опитите на противопожарните екипи за погасяване на активните огнища в северната част на Евбея, Древна Олимпия и Гортиния, Пелопонес. Огнищата се контролират, но продължава да е значителен рискът от повторно възпламеняване.
 
Няма данни за пострадали, но има материални щети. Опасността от нови пожари остава в сила за по-голямата част от страната.
 
Поради бушуващия пожар в района на Вилия, трафикът по стария национален път Елевсина – Тива, от 33-ти км в посока Елевсина е спрян и се отбива през националната магистрала Атина – Ламия. Движението по останалите второкласни и третокласни пътища в района на Вилия е спряно или ограничено.
БТА